Ahol most is 25 fok van

25-27 fok januárban is, ragyogó napsütés, tenger, hajókázás - csupán 3,5 óra a repülőút távolságra: ez Egyiptom. Bár 1-2 hét alatt feltöltődhetünk meleggel, napsütéssel, ám veszélyeket is rejt ez a nyaralás - ezek elkerüléséhez adunk tanácsokat!

A csapvíz is veszélyes

Az egyiptomi csapvíz nem európai gyomornak való. Hasmenést okozhat, ezért kizárólag palackozott vizet fogyasszuk, még akkor is, ha teát vagy kávét készítünk.

Fogmosáshoz is a palackozott vizet öntsük a fogkefére, és azzal öblítsünk, illetve azzal mossuk le a fogkrémet a fogkeféről. Aki zuhanyzáskor előszeretettel nyitja ki a száját, hogy kiöblítse, az itt semmiképp ne tegye! A csapvíz sem fogmosásra, sem a gyümölcsök megmosására nem alkalmas!

De hogyan együnk akkor gyümölcsöt?

A legjobb, ha olyan gyümölcsöt választunk, aminek a héját le tudjuk venni, tehát banánt, mandarint, narancsot. Az almát, körtét víz híján hámozzuk meg. Ha van palackozott vizünk, akkor mossuk meg azzal alaposan. Takarékosan moshatunk például epret úgy, hogy pohárba tesszük, öntünk rá egy kis palackozott vizet, a tetejét befogjuk a kezünkkel és rázzuk. A vizet leöntjük, és a műveletet még egyszer megismételjük.

Fertőtlenítsünk!

Hasznos lehet a spray vagy kendős fertőtlenítő használata. Megérkezésünkkor a szállodai szobát tisztán kapjuk, ám nem tudhatjuk, mennyire tisztességesen fertőtlenítették a WC-t, ezért a saját megnyugtatásunkra nyugodtan áttörölhetjük , vagy lefújhatjuk fertőtlenítő spray-vel.

Tudjon meg többet Egyiptomról az oldalon! Egydarabos kiszerelésű fertőtlenítő kendő minden utcai sétánál vagy kirándulásnál legyen nálunk, mert megtapogatunk tárgyakat a boltokban, bazárokban, és ha utána óvatlanul a szánkba nyúlunk, megdörzsöljük a szemünket, máris összeszedhetünk valamilyen fertőzést. Ha pedig beülünk egy étterembe, akkor kézmosás helyett ezzel is , az éttermi mosdók sokszor nincsenek olyan állapotban, hogy legyen gusztusunk azt használni.

Kapható flakonos, zselés állagú, alkoholos fertőtlenítő is, az is nagyon jó megoldás utazáshoz.

Most bátrabban viheti a napra a bőrét!

Télen kevésbé éget a nap, nem muszáj olyan erős naptejet használnunk - ám nagyon fehér bőrűek (szőkék és vörös hajúak) még télen is használjanak valamilyen . Szükség esetén utazás előtt kérjék ki bőrgyógyász véleményét.

Télen Egyiptomban is rövidek a nappalok, körülbelül reggel 9 és délután 4 között lehet élvezni a nap erejét, aztán hűl a levegő, éjjel már "csak" 15-18 fok van. Ilyenkor a déli órákban sem muszáj az árnyékban tölteni az időt, de arra azért vigyázzunk, hogy az egész napos kint tartózkodás alatt naptej nélkül még télen is garantált a leégéssel jár!

Ez nemcsak strandolásnál érvényes, hanem a történelmi nevezetességek (Luxor, Kairó, piramisok) meglátogatásakor is, hiszen akkor esetenként sokat kell gyalogolni, és napon lenni. Ilyenkor feltétlenül legyen nálunk sapka, kalap vagy kendő, és mindig legyen a kezünk ügyében egy palack víz!

A fáraó átka

Ezzel a névvel illetik azt a hasmenéses betegséget, amelyet sok európai elkap Egyiptomban még akkor is, ha betartja az óvintézkedéseket. Talán az ételek másféle baktériumflórája okozza, talán a konyhák higiénés körülményei, mindenesetre sok utazót elér ez a kór. Hasmenés, amely akár napokig is eltarthat - ellene kevéssé jó a hazai hasfogó vagy széntabletta.

Antinal néven kapható a patikákban 5 egyiptomi fontért (ez 2010 januári ár) az a gyógyszer, amely kifejezetten ezt a problémát orvosolja. Ha ennél drágábban akarják eladni a gyógyszert, induljunk el kifelé az üzletből, gyakran megesik, hogy ilyenkor utánunk szólnak, és mégis ideadják a hivatalos, 5 fontos (170 Ft-os) áron - ők sem akarnak üzlet nélkül maradni. Ha mégsem, akkor sincs gond, mert körülbelül 50 méterenként van patika.

A kapszulát előírás szerint szedjük, érdemes a megkezdett dobozt végig szedni, és venni egy-két dobozzal hazavitelre is, mert előfordulhat, hogy a tünetek otthon jönnek elő, vagy újulnak ki, és sok utazó tapasztalata az, hogy a magyar orvosok tényleg tanácstalanok, a hazai készítmények nem mindig jelentenek gyógyírt a problémára. Nem egyszer előfordul, hogy Egyiptomból hazatérők később más utazókkal hozatnak maguknak ebből a készítményből, mert a hasmenésüket más nem állítja meg.

Néha lázzal is jár ez a betegség, ilyen esetben keressük fel a szálloda orvosát vagy a biztosítónk által ajánlott klinikát, ahol esetleg más gyógyszert is felírnak.

Persze más okból is lehet hasmenésünk, ha csak 1-2 alkalommal jelentkezik a híg széklet, akkor a túl sok szokatlan étel okozza, arra általában a széntabletta is elegendő.

Ha hasmenése lett, akkor egy-két napig csak főtt krumplit, rizst, pirítóst egyen, jót tesz a főtt répa, alma is. Ezek szinte minden szálloda ételkínálatában szerepelnek. Ha elmúlt a hasmenés, óvatosan visszaállhat a teljes étkezésre, de ne terhelje túl a gyomrát ezután se.

Hasznos lehet, ha az utazás előtt 2 héttel kezd fogyasztani, ampullás kiszerelésben többféle is kapható a patikákban. Napi 2 ampullányi elfogyasztásával erősíti a belekben lévő védő baktériumflórát, így nagyobb eséllyel kerüli el az egzotikus ételek által okozott kellemetlen tüneteket.

Érzékeny gyomrúaknak egy jó tanács: bármilyen nagy a szálloda ételválasztéka, próbáljunk mértékletesek lenni, és nem összeenni mindenfélét. A szokatlan kombinációk és a szokottnál nagyobb mennyiségű étel is okozhat emésztési panaszokat!

Biztosítás nélkül el se induljunk!

A férjem rögtön az első napon megcsúszott a lépcsőn és az egyik lábujja megsérült. Fájt, estére be is kékült, feldagadt. Előbb hősiesen tűrte, majd sikerült rávenni, hogy megmutassa az orvosnak, aki adott rá egy kenőcsöt, ami a hematómát és az ödémát mérsékli. Szakszerű, kedves ellátásban volt része. Az ellátásért nem kellett helyben fizetni, mivel kötöttünk biztosítást az útra. Csak biztosítással vágjunk neki egyiptomi utazásnak, ne gondoljuk azt, hogy velünk úgysem történik semmi. Nem uniós ország lévén minden egészségügyi szolgáltatást drágán megfizettetnek velünk, ha nincs biztosításunk. Az orvosi ellátás előtt elkérik a biztosítási kártyát, akár fel is hívják a biztosítót egyeztetni, hogy mekkora keret áll a rendelkezésükre.

Sajnos a nyaralás alatt akár törést, zúzódást is szenvedhetünk egy-egy ügyetlen mozdulat miatt, főleg, ha veszélyesebb tevékenységeket is kipróbálunk. Láttam olyan magyart, aki a sivatagi kvadozáskor borult fel és a lába tört, kórházban volt 1 hétig, a repülőre is tolószékkel hozták fel. Biztosítás nélkül egy ilyen baleset milliókba kerülhet! Mindenképpen kössenek biztosítást magukra és a gyerekekre is!

Hallgasson a túravezetőre!

Ha szereti a búvárkodást, sznorkelezést (maszkos-pipás búvárkodást), akkor nagyon figyeljen oda, ha a túravezető valamit megtilt. A korallokat tapogatni több okból sem szabad: 10 év alatt nőnek 1 centit, óvatlan mozdulatunkkal elpusztíthatjuk a korallt építő kis polipokat. Ha belerúgunk csupasz lábbal, akkor a korall esetleg letörik, és mi biztosan megsérülünk. Ráadásul egyes fajták megérintése csípő érzést kelt!

A vízben úszkáló vagy lebegő, a tenger alján pihenő élőlényeket se piszkáljuk, mert van néhány olyan hal (például a tűzhal, skorpióhal, sziklahal), illetve medúza, amelyik ezt békésen hagyja, ám mérgező! Bőrük érintése előbb helyi pírt és fájdalmat, később akár az egész szervezetre kiterjedő súlyos tüneteket, bénulást okozhat!

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)