A magyarok ennyit költenek utazásra

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma visszaesett, a belföldi vendégek által eltöltötteké pedig nőtt idén szeptemberben - áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.

Ez lett az ősszel is tomboló nyár eredménye

A külföldi vendégek száma 0,8 százalékkal emelkedett szeptemberben, és megközelítette az 560 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 0,5 százalékkal csökkent az előző évi magas bázishoz képest, de így is megközelítette az 1,5 milliót a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint - írja a Vg.hu .

A Balatonnál 10 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, utazás turizmus turista pihenés kikapcsolódás
A Balatonnál 10 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak

A vendégéjszakák száma a szállodák kivételével - itt 2,2 százalékos volt a csökkenés - mindegyik szállástípusban emelkedett. A turisták legtöbbször a Budapest-Közép-Duna-vidék régióban szálltak meg, igaz, az itt eltöltött éjszakáik száma 1,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Több a magyar, mint a külföldi

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,1 százalékkal többet, közel 1,2 milliárd forintot fizettek, amely összegnek a nagy része, mintegy 1 milliárd forint, a szállodákhoz került.

A magyarok a külföldi vendégeknél is jobb eredményt produkáltak: 7,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el az ősz első hónapjában a szálláshelyeken, összesen 540 ezret. Az eltöltött vendégéjszakák száma 7,9 százalékkal nőtt és megközelítette az 1,2 milliót. A KSH kiemeli: nem volt olyan szállástípus és turisztikai régió az országban, ahol ne emelkedtek volna az adatok - a legnépszerűbb régióban például, vagyis a Balatonnál, 10 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

Nem volt rossz az első kilenc hónap sem

A kereskedelmi szálláshelyek 5,2 százalékkal több, összesen 9,8 millió vendéget és 3,9 százalékkal több, 24,6 milliót meghaladó vendégéjszakát regisztráltak a januártól szeptemberig tartó időszakban. A külföldiek 2,7 (12,1 millió), a belföldi vendégek 5,1 százalékkal több (12,5 millió) éjszakát töltöttek el náluk.

Szobakihasználtságuk is 2,1 százalékponttal, 62,4 százalékra emelkedett, ezzel bruttó árbevételük folyó áron 9,4 százalékkal, összesen 389 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal nőtt, és meghaladta a 232 milliárd forintot.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: