Vonzóbbnak tartjuk a maszkot viselő embereket

A maszkviselés a külsőnkre is pozitív hatással van egy friss kutatás szerint. A kék színű sebészeti maszkot viselő férfiakat találták a legvonzóbbnak a válaszadók.

A maszkviselést sokan kényelmetlennek és kellemetlennek tartják, egy friss kutatás szerint azonban meglepő pozitív hozadéka is lehet: úgy tűnik, vonzóbbnak találjuk a maszkot viselő embereket. A The Guardian oldalán közzétett brit kutatás szerint a nők jóképűbbnek tartják a férfiakat akkor, ha az arcuk alsó részét maszk fedi. Meglepő módon nem a szövetmaszk, hanem a hagyományos, egyszer használatos sebészeti maszk viselését tartották a megkérdezettek a legvonzóbbnak.

A maszkviselés nem várt mellékhatása Az orrot és szájat fedő maszk viselése csökkenti a koronavírus-fertőzés kockázatát, ám egyre többen tapasztalják, hogy az arcbőrre rossz hatással van, mert gyulladt pattanásokat okoz. De mit lehet tenni, ha a járvány ellen is szeretnénk védekezni, és a bőrünk simaságát is megőriznénk?

Korábban visszatetszést keltett a maszkviselés

A világjárványt megelőzően ennek pont az ellenkezőjét tapasztalták a szakemberek. Dr. Michael Lewis, a Cardiffi Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa szerint a pandémiát megelőzően az emberekben visszatetszést keltett a maszkok látványa, mert azt a betegségekkel kapcsolták össze. "Arra voltunk kíváncsiak, hogy ez megváltozott-e azóta, hogy a maszkviselés a mindennapjaink részévé vált. Megvizsgáltuk azt is, hogy a maszkok típusa befolyásolja-e a viselőjének külső megítélését" - beszélt a kutatás hátteréről a szakember.

A maszkviselés a külsőnkre is pozitív hatással van. Fotó: Getty Images
A maszkviselés a külsőnkre is pozitív hatással van. Fotó: Getty Images

A kutatás első részét 2021 februárjában végezték, amikorra a brit lakosság már jócskán hozzászokhatott a maszkhordáshoz. Negyvenhárom véletlenszerűen kiválasztott nőt kértek fel, hogy egy 10-es skálán értékeljék, mennyire tartanak vonzónak maszk nélküli, sima szövetmaszkot vagy kék orvosi arcmaszkot viselő embereket. A fotók között voltak olyanok is, akik maszk helyett egy felirat nélküli, fekete könyvvel takarták el az arcuk alsó felét.

A résztvevők lényegesen vonzóbbnak találták a textilmaszkot viselő embereket azoknál, akik könyvvel takarták el az arcukat, vagy semmilyen maszk nem volt rajtuk. A legmagasabb értékeléseket azonban az egyszer használatos sebészeti maszkot viselő emberek kapták. "Az eredmények ellentétesek a világjárvány előtti kutatással, ahol az embereket inkább taszította a maszkot viselők látványa" - mondta el Dr. Michael Lewis. A szakember szerint most már nem társítunk tudat alatt betegségeket a maszkot viselő emberekhez, sőt sok esetben az egészségügyi dolgozók jutnak róluk eszünkbe. Ez arra is magyarázatot adhat, miért az orvosok és nővérek által sokat használt sebészeti maszkokat tartották a résztvevők a legvonzóbbnak.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A kutatók jelenleg a tanulmány második felének eredményeit dolgozzák fel, melyben férfiaknak kellett pontozniuk maszkot nem viselő, maszkos, illetve az arcukat más módon eltakaró nőket. Az eredményeket a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: