Visszafordíthatja a szívroham okozta károsodást az őssejtkezelés

Egy lépéssel közelebb került a valósághoz a lehetőség, hogy őssejtkezeléssel gyógyíthatók a károsodott szövetek. Egy szűk körű kutatásban sikerült visszafordítani a szívroham okozta károsodást a betegek saját szívéből származó őssejtekkel.

A gömbsejtekből nyert őssejtek egy év elteltével újranövesztették a károsodott szívizmot, és visszafordították a hegesedést. A szívspecialistáknak eddig az elzáródott artériák műtéti tisztítása volt a legjobb módszerük a szívroham okozta károsodás minimálisra csökkentésére.

"Kezelésünkben feloldottuk a heget, és élő szívizommal helyettesítettük. Ez a terápiás regeneráció már régóta a sejtterápia Szent Gráljának számít, eddig azonban nem sikerült végrehajtani" - mondta a The Lancet legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Eduardo Marban, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Szívgyógyászati Intézet igazgatója.

A kísérlet során 25 középkorú beteget vizsgáltak, akik szívrohamon estek át. Tizenheten őssejtinfúziót kaptak, nyolcan pedig hagyományos kezelésben részesültek. A kutatók elmondták, hogy az őssejteket minimális invazív eljárással nyerték ki a szívből: helyi érzéstelenítésben katétert vezettek be a nyaki vénán keresztül a szívbe, ahonnan kiemelték a szívizom apró részét. A minta segítségével 12-25 millió új őssejtet hoztak létre, amit aztán egy második minimális invazív eljárás során beültettek a betegekbe.

Egy év múlva az őssejtkezelésen átesett betegekben felére csökkent a szív hegesedésének mérete. A hagyományos kezelésben részesült betegekben ezzel szemben semmit sem változott a hegesedés mértéke.

Hat hónap elteltével négy őssejtkezelésben részesült beteg tapasztalt súlyos mellékhatásokat, míg a kontrollcsoportban csupán egyetlen személy. Egy év elteltével további két őssejtkezelésen átesett betegben jelentkezett súlyos mellékhatás. A tanulmány szerint azonban csak egy ilyen esemény - egy szívroham - állt összefüggésben a kezeléssel.

Más szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy mivel fázis 1 kísérletekről van szó, az eredmények még csak előzetesek. Ha a szélesebb körű, fázis 2 kísérletek sikerrel járnak, a becslések szerint 2016 körül válhat széles körben is elérhetővé a terápia.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: