Virtuális valóság csillapítja az égési sérülések fájdalmát

Úgy segítenek az égési sérülteknek elmenekülni a fájdalom elől, hogy a kezelés alatt virtuális valóságba helyezett számítógépes játékba merítik őket.

A súlyos égési sérülés okozta fájdalom az egyik legintenzívebb és leghosszabban tartó fájdalomtípus. Ráadásul sokak számára a rehabilitációs kezelés ugyanolyan fájdalmas, mint az eredeti sérülés.

A 23 éves alaszkai Caleb Springer motorbalesete során másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy helikopterrel egy seattle-i szakklinikára szállították, ahol rehabilitációját egy virtuális valóságban játszódó számítógépes játékkal támogatják.

A jeges háromdimenziós kanyonban játszódó SnowWorld játékot Hunter Hoffman és David Patterson professzorok fejlesztették ki a Washingtoni Egyetem Égési Központjában Seattle-ben. Hoffman professzor szerint a játék célja az, hogy teljesen lekösse a beteg figyelmét, és gyakorlatilag olyan helyet biztosítsanak a páciens számára, ahová elmenekülhetnek a fájdalom elől.

A kutatók rájöttek, hogy számos különböző tényező, többek között az érzelmek, a környezet, a kontextus és a figyelemelterelés is befolyásolhatja fájdalomérzésünket. "Mivel a fájdalomnak erős pszichológiai összetevői vannak, pszichológiai kezelésekkel kell csillapítanunk a fájdalmat - véli Hoffman. - Az emberek nagyon vizuálisak, így általában arra összpontosítják a figyelmüket, amerre néznek. Ha valaki belemerül a SnowWorldbe, olyan, mintha függöny lebbenne a beteg és a valóság közé."

A páciens egy virtuális valóságot létrehozó sisakot, a külső zajokat kizáró fejhallgatót visel, így el van zárva minden látványtól és hangtól, ami a kezeléssel összefügg. Meglehetősen egyszerű játékról van szó. A betegeknek hógolyóval kell megdobálni különféle célpontokat, például hóembereket, iglukat, mamutokat és pingvineket. Azért választottak jeges világot, hogy a betegeket semmi se emlékeztethesse a sérülésüket okozó tűzre.

"Amikor a SnowWorldben voltam, egyáltalán nem gondoltam a fájdalomra. Jószerivel nem is volt fájdalom; persze néha azért éreztem, de jobbára nem volt" - meséli Caleb.

Agyunk egyszerre csak korlátozott mennyiségű információt képes feldolgozni, ezért bár Caleb agya pontosan ugyanannyi fájdalomjelzést kapott, nem érzékelte azokat. "Gyakorlatilag nem is tudott arról, ami a kórteremben zajlott - magyarázza Hoffman professzor. - A játék másképp izolálja a beteget a való világtól, mint a korábban alkalmazott bármelyik eszköz. Részben ezért ilyen kiválóak az eredményeink." Egyre több égési klinika, többek között New York-i, hawaii, koppenhágai és holland központok is jelezték, hogy szívesen alkalmaznák a SnowWorld-öt betegeik kezelésében.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső