Vesekő elleni diéta

Kutatók szerint a magas vérnyomás elleni étrend a vesekő megelőzésében is fontos szerepet játszhat.

A tanulmányban a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension ) diéta hatását vizsgálták, mely gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyes növényekben, dióban, tejtermékekben és teljes kiőrlésű magvakban gazdag, míg kevés benne az édesített üdítők, a vörös és a feldolgozott hús mennyisége.

A tanulmányban a kutatók 3.426 vizeletmintát vizsgáltak 24 órán keresztül. Az eredmények között vegyesen voltak vesekőre már diagnosztizált és egészséges önkéntesek. Az egyforma folyadékbevitel ellenére azoknak az embereknek, akik a DASH-diétát követték, több volt a vizeletük, mint azoknak, akik nem követték a diétát. A nagyobb vizeletmennyiség talán az elfogyasztott ételek magasabb víztartalmának köszönhető. A tanulmány azt is megmutatta, hogy a DASH diétán levők vizelete magasabb citráttartalmú, ez a vegyület a kalciumtartalmú vesekövek egyik összetevője.

A DASH diéta két fő alkotóeleme - az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a növényi táplálékok - a leghatásosabbak a vesekő elleni harcban, mutatta ki a tanulmány. Az eredmények azt sugallják, hogy a DASH-diéta segíthet megelőzni az újabb vesekő megjelenését is, mondták el a kutatók.

A tanulmány a Clinical Journal of the American Society of Nephrology folyóiratban lesz olvasható. "Hisszük, hogy eredményeink fontosak a DASH-diéta vesekő kiújulására kifejtett hatását vizsgáló kutatások körében" - nyilatkozta Dr. Eric Taylor a folyóirat egyik sajtóközleményében.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció