Vérnyomáscsökkentő a kamrából

A fekete tea naponta háromszori fogyasztása jelentősen csökkentheti a vérnyomást - állítják ausztrál kutatók.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) kutatóinak az Archives of Internal Medicine szaklapban megjelent egyedülálló tanulmánya szerint a fekete tea fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást. A kutatást vezető Jonathan Hodgson, az UWA Orvostudományi Karának professzora elmondta, hogy a magas vérnyomás jelentős mértékben megnövelheti a szívbetegség kockázatát.

"Már eddig is sok bizonyíték támasztotta alá azt, hogy a tea jót tesz a szívnek, kutatásunk azonban elsőként mutatta ki, hogy összefüggés áll fenn a tea és a szívbetegség egyik fő kockázati tényezője között"- nyilatkozta a professzor.

A kísérletben 95 ausztrál résztvevőt kértek fel arra, hogy fogyasszanak naponta háromszor fekete teát vagy placebót, mely utóbbi ugyanolyan ízesítésű és koffeintartalmú volt, de nem teából származott. Hat hónap elteltével a teázó résztvevőknek 2-3 Hgmm-rel alacsonyabb volt a 24 órás szisztolés és diasztolés átlagvérnyomása, mint a placebót fogyasztóknak.

Hodgson professzor úgy véli, további kutatásokra lesz szükség a tea vérnyomáscsökkentő hatásának megismeréséhez. A víz után a tea a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon.

A vérnyomást két mértékegységgel jelölik. Az első a szisztolés, amely akkor méri a vérnyomást, amikor a szív összehúzódik, és a szervezet felé pumpálja a vért. A második szám a diasztolés vérnyomás, amely a szív nyugalmi állapotában jelöli a vérnyomást a szívverések között.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső