Új remény a súlyos fejsérülést szenvedőknek

Az Alzheimer-kór elleni szerek egy új csoportja megelőzheti a traumás agysérülések okozta hosszútávú károsodásokat - olvasható a Georgetown Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói által közreadott tanulmányban.

A gamma-szekretáz inhibitorok csoportja az Alzheimer-kórban szenvedő betegek központi idegrendszerében felszaporodó ún. amiloid plakkokat támadja meg, ezt a jelenséget a fejsérültek körülbelül harmadánál észlelték, egy részük gyermek volt, vagyis náluk normál esetben nem lehettek jelen a plakkok. Ez a lerakódás a sérülés után egy napon belül lép fel. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a korábban fejsérülést szenvedetteknél 400 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki később Alzheimer-kór.

"Az eredmények azt mutatják, ugyanaz az anyagcsereút aktiválódik a krónikus Alzheimer-betegségben, mint az akut fejsérülés esetén, ennek fontos szerepe van a másodlagos sérülések kialakulásában" - magyarázta Mark Burns, a Georgetown Egyetem idegkutató docense, a tanulmány vezető szerzője. Csapatával Burns egereken végzett kísérletekkel igazolta, hogy az agysérülés a normálisnál jelentősebb amiloid-lerakódással jár, azonban ha az egerek a fejsérülés után gamma-szekretáz inhibitort kaptak, a lerakódás mennyisége csökkent.

A Nature Medicine folyóirat online számában megjelent cikkben a kutatók azt remélik, a gyógyszer megelőzheti a traumás agysérülések hosszú távú szövődményeit.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció