Új módszerrel gyógyítják a szemet

A világon először kezeltek szaruhártya-sérülést őssejtekből létrehozott transzplantátummal Japánban - jelentette be az operációt elvégző orvos.

Mi történik, ha elvékonyodik a szaruhártya? Részletek itt.

A szaruhártya a szem legkülső rétege, amelynek feladata a szemgolyó védelme, valamint a látás folyamatában is nélkülözhetetlen szerepet tölt be. A szarhártya legkülső héja, az úgynevezett epithelium öt-hat réteg sejtből áll. Ezek a sejtek gyorsan tudnak osztódni, ha a szaruhártyát valamilyen sérülés éri, és bár számuk folyamatosan csökken, a hiányt a szemhéjak által védett limbális epithél őssejtek folyamatosan pótolják. A japán nőnél egy betegség következtében ez utóbbi őssejtek működése romlott. Az állapot a szaruhártya elhomályosodásával jár, illetve idővel vakságot idézhet elő.

A szem szaruhártyájának kezelésében is használnak már pluripotens őssejteket
A szem szaruhártyájának kezelésében is használnak már pluripotens őssejteket. Fotó: iStock

Mint azt a beteget kezelő Nisida Kodzsi, az Oszakai Egyetem szemésze augusztus 29-i sajtótájékoztatóján elmondta, indukált pluripotens őssejtekből (iPS) hoztak létre egy 0,05 milliméter vastag szaruhártyasejt-réteget. Ezt a lapot ültették a páciens szemébe, miután eltávolították a szaruhártyája sérült részét. A beavatkozás júliusban hajtották végre, azóta már haza is bocsátották a beteget a kórházból, mivel nem jelentkeztek nála a transzplantátum kilökődésének jelei, illetve látása is javult.

Sokakon segíthet a módszer

A pluripotens őssejteket egy felnőtt donortól vett bőrsejtek újraprogramozásával hozták létre. A folyamat során a sejtek előbb egyfajta embrionális állapotba kerülnek, hogy aztán az eredetitől eltérő sejttípussá alakíthassák azokat - így akár szaruhártyasejtekké. Habár jelenleg elsősorban elhunyt donorokból vett szövetekkel kezelik a sérült vagy beteg szaruhártya miatt kezelésre szoruló betegeket, ugyanakkor Japánban meglehetősen hosszú a várólista az ilyen transzplantátumokra. Éppen ezért az új megközelítés hatalmas előrelépést jelenthet a szemészetben.

Japán egyébként is élen jár a pluripotens őssejtek klinikai alkalmazásában, hiszen a japán orvosok már gerincvelői sérülések, Parkinson-kór és egyéb szembetegségek kezelésében is használták már a technikát. Nem mellesleg a szintén japán Jamanaka Sinja, a Kiotói Egyetem biológusa fedezte fel, hogy érett sejteket hogyan lehet őssejtekké visszaalakítani, amiért 2012-ben elnyerte az orvosi Nobel-díjat.

Az ázsiai szigetország egészségügyi minisztériuma összesen öt operációra adott engedélyt Nisida doktornak. A szakember a következő műtétet még az idei évben szeretné elvégezni, valamint reméli, hogy a beavatkozás öt éven belül a klinikai ellátás szerves részévé válhat.

Forrás: nature.com; nippon.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: