Új gyógyszer alkoholfüggőség ellen

A jelenleg skizofrénia és mániás depresszió kezelésére alkalmazott aripiprazol hatékonynak tűnik az alkoholfüggőség ellen is.

Ezt állítja egy amerikai kutatócsoport az Alcoholism: Clinical & Experimental Research áprilisi számában megjelent közleményében.

Vizsgálatuk eredményei szerint ugyanis a gyógyszer dózisfüggő módon fokozta az alkohol nyugtató hatását, és bár kisebb mértékben, de csökkentette az ital euforizáló hatását is. "Az aripiprazol részleges dopamin-agonista (a dopaminhoz hasonló hatású szer)" - magyarázta Henry R. Kranzler, a Connecticuti Egyetem Egészségügyi Központjának pszichiátria osztályvezető professzora, egyben a közlemény egyik szerzője. "Mivel a dopamin szerepet játszik az alkohol jutalmazó hatásában, úgy gondoltuk, az aripiprazol csökkentei fogja ezt a hatást."

Raymond F. Anton professzor (Dél-Karolinai Egyetem) szerint az aripiprazol különleges gyógyszer, melynek gyógyszertani hatásai a dózistól függően egészen különbözőek lehetnek. Megfelelő, egyénre szabott adagolással akár valóban segítheti az italról való leszokást.

A vizsgálathoz 18 alkoholista beteget választottak ki, kilenc-kilenc 21-45 év közötti férfit és nőt. Minden résztvevőt háromszor teszteltek. Gyógyszer nélkül, 2,5 mg, illetve 10 mg aripiprazol adagolása után kellett fejenként három standard italt elfogyasztaniuk. A férfiak összesen 0,8 g/kg, a nőt 0,7 g/kg alkoholt ittak. Ezután mérték a kilégzett levegő alkoholkoncentrációját, a szívverést, a vérnyomást, a test imbolygását és az alkohol egyéb szubjektív hatásait. Megállapították, hogy az aripiprazol aluszékonyabbá tette a résztvevőket, és csökkentette az alkohol örömöt okozó hatását is.

A többi hasonló hatású gyógyszerrel rendszerint az a probléma, hogy túl súlyosak ahhoz a mellékhatások, hogy az alkoholfüggőség kezelésében alkalmazhatók legyenek. Az aripiprazol kedvezőbb mellékhatásprofiljának köszönhetően azonban bővítheti majd az alkoholizmus elleni terápia eszköztárát.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: