Új dolog derült ki Leonardo da Vinciről

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza egy új kutatás Leonardo da Vinci rendkívüli kreativitását, de munkái befejezésének állandó halogatását is.

A reneszánsz művész, polihisztor munkamódszerét és magatartását leíró korabeli beszámolókon alapuló bizonyítékokkal támasztja alá az ADHD hipotézisét Marco Catani, a londoni King's College pszichiátriai, pszichológiai és idegtudományi intézetének professzora. "Noha lehetetlen diagnózist felállítani valakiről, aki 500 éve meghalt, mégis az ADHD magyarázza a legmeggyőzőbben és legkézenfekvőbben, miért volt Leonardónak olyan nehéz befejezni a műveit" - magyarázta a szakember.

Hiányzott belőle a kitartás

Az ADHD magatartászavar jellemzője az állandó halogatás, a feladatok befejezésére való képtelenség, a csapongó gondolatok, valamint a test és szellem nyughatatlansága. A zavart leggyakrabban gyerekkorban ismerik fel, ám egyre több felnőttnél, köztük egyetemistáknál és munkájukban sikeres embereknél is diagnosztizálják. Az ADHD-ról itt olvashat bővebben!

A korabeli feljegyzések szerint a művész feltűnően sok időt töltött tervezéssel, de hiányzott belőle a befejezéshez szükséges kitartás. Az ADHD megmagyarázathatja a firenzei mester temperamentumának bizonyos vonásait és különös, csapongó szellemét. Leonardóra gyerekkora óta jellemző volt, hogy nem tudott kitartóan dolgozni a feladatain. Életrajzírói és kortársai szerint állandóan mozgásban volt, egyik munkáról a másikba ugrott.

Leonardo da Vinci, művész, polihisztor, ADHD, figyelemzavar, hiperaktivitás,
Leonardo da Vincit ábrázoló szobor Milánóban. Fotó: 123rf

Mint a legtöbb ADHD-s, da Vinci is nagyon keveset aludt . Éjjel-nappal folyamatosan dolgozott, gyorsan váltogatva a rövid szunyókálások és ébrenlétek ciklusait. Művésztársai és patrónusai is beszámoltak arról, hogy viselkedése szeszélyes volt, munkáit nem fejezte be. Azonban közvetett bizonyíték is utal arra, hogy Leonardo agya "másképp volt huzalozva", mint az átlag emberé: balkezes és valószínűleg diszlexiás volt, ami szintén jellemző az ADHD-ra. Leonardo elméjének legjellegzetesebb, mégis legkárosabb vonása a mohó kíváncsiság volt, amely kreativitásra ösztönözte, de tönkre is tette a művészt.

Előny és hátrány egyben

Az idegfejlődési rendellenességek kezelésével foglalkozó professzor szerint az ADHD-nak lehetnek pozitív hatásai is, az elme csapongásai például segíthetik a kreativitást és az eredetiséget. Ami azonban előnyös az alkotási folyamat elején, akadálya lehet a megvalósításnak.

"Az uralkodó tévhit szerint az ADHD a rossz magatartású, alacsony intelligenciájú gyerekek között jellemző, akikre zűrös felnőttkor vár. A legtöbb felnőtt azonban, akiket gyógyítok, okos, intuitív gyerek volt, később azonban a depresszió és a szorongás tünetei jelentkeztek náluk, mert nem sikerült kiteljesedniük" - hangsúlyozta a szakember. "Remélem, Leonardo öröksége segít változtatni az ADHD-sok bélyegén" - tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra