Új Alzheimer-terápiák jöhetnek

A "L'Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért" idei díjazottai olyan betegségek kezelésében hozhatnak tudományos áttörést, mint az ADHD vagy az Alzheimer-kór.

A "L'Oréal - UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj" magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A díj kapcsán egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

A klinikai pszichológia és a vegyészet területén végez előremutató munkát az a két kutatónők, akik idén elnyerték a "L'Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért" 4 millió forint összdíjazású elismerését. A díj célja, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert, segítve ezzel pályafutásukat, kutatásaikat. A díjat szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

kutatás, kutatók, tudomány, tudományos ösztöndíj,
kutatás, kutatók, tudomány, tudományos ösztöndíj,

Remény az ADHD-s gyerekeknek

Dr. Bunford Nóra a figyelemhiányos-hiperaktivitás zavart (ADHD-t) egy olyan innovatív oldalról vizsgálja, amelyre napjainkban egyetlen gyógyszeres vagy pszichológiai kezelés sem ad megoldást. A kutatónő az ADHD-val diagnosztizált fiatalokkal végzett vizsgálatai során többek között azt tapasztalta, hogy a betegeknek sok esetben problémájuk van különböző mindennapi tevékenységekkel, többek között a társas kapcsolatok kialakításával és fenntartásával is.

Ezek az úgynevezett társas károsodások sok esetben vezethetnek kirekesztettséghez, túlzott alkoholfogyasztáshoz, szerhasználathoz vagy akár kockázatos szexuális magatartáshoz is. A kutatások során kiderült, hogy az érintettek nehezebben szabályozzák az érzelmeiket, legyen szó akár pozitív, akár negatív élményekről. Dr. Bunford Nóra olyan, a gyakorlatba is átemelhető eredményeket vár kutatásaitól, amelyek a megelőzési és terápiás programok fejlesztése révén a fiatalok személyes és társadalmi problémáira is megoldást jelenthetnek.

Új Alzheimer-terápiák jöhetnek

Dr. Fülöp Lívia pedig egy olyan kutatáson dolgozik, amelynek célja a központi idegrendszeri betegségek - például az Alzheimer-kór - gyógyítására alkalmazható terápiák fejlesztése. Az agysejteket számos stresszhatás érheti, és ezekre a sejtek esetenként önmegsemmisítő választ adnak. A kutatónő azt vizsgálja, hogyan segíthetnének abban a sejteknek, hogy megbirkózzanak a stresszhatásokkal és egészségesen folytassák tovább működésüket.

Ha sikerül elérni, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a molekuláris stresszel szemben, akkor az agy szerkezete nem sérülne. Így pedig sok betegség, köztük azAlzheimer-kórkezelésében is áttörés következhet be. Az idegrendszert érő molekuláris stressz kutatása a jövőben nem csupán az Alzheimer-, de a Parkinson-kór vagy akár a depresszió gyógyítására is megoldás lehet. Dr. Fülöp Lívia kutatásának eredményei a betegségek szinten tartásában, illetve a gyógyszerfejlesztések területén is mérföldkövek lehetnek.

Az elmúlt 17 évben 47 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban. Az alapítók célja a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék. A külföldön már több mint 20 éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudósok nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve kutatóintézetekben dolgoznak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő