Új terápia adhat reményt a Crohn-betegeknek

Már a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is elérhető az őssejtterápia, amellyel kezelni tudják a Crohn-betegek végbélsipolyát – közölte az intézmény. Az eljárás óriási előrelépést jelent, alkalmazásával ugyanis akár meg is gyógyulhatnak a betegek – erre pedig más kezelés eddig nem adott lehetőséget.

Az elmúlt évtizedekben fokozatosan nőtt a gyulladásos bélbetegségekben, ezen belül is a Crohn-betegségben szenvedő betegek száma. Csak a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gasztroenterológiai Klinikáján mintegy ezerötszáz ilyen pácienst kezelnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyulladásos bélbetegségben – elsősorban Crohn-betegségben – szenvedők 30-40 százalékánál alakul ki végbéltáji gyulladás, ezen belül is meghatározó a végbéltáji sipoly jelenléte, amely jelentősen befolyásolja az életminőséget – olvasható a Debreceni Egyetem közleményében.

„Önmagában egy végbéltáji sipoly váladékozással, a potenciálisan súlyos anatómiai szövődményeken túl lelkileg is jelentős terhet jelent, amely kedvezőtlen hatással van a beteg mindennapjaira. Az elváltozás jellege, elhelyezkedése miatt a páciensek gyakran későn fordulnak orvoshoz, és emiatt nagyobb eséllyel alakulnak ki szövődmények. A kezelés hatékonyságának növelése érdekében a konzervatív kezelés mellett, azzal összehangolva fontosak a különböző sebészi megoldások. Ilyen szempontból kiemelt helyet foglal el a mesenchimalis őssejt beültetése” – ismertette Papp Mária egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gasztroenterológiai Klinika igazgatója.

őssejtterápia
Új terápia adhat reményt a Crohn-betegeknek. Fotó: Debreceni Egyetem

Nyár óta érhető el az őssejtterápia

Tavaly nyáron vezették be az őssejtterápiát a végbéltáji sipoly kezelésére a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikán. Az eljárással akár a teljes gyógyulás is elérhető, amelyre eddig más terápiával nem volt lehetőség. A Gasztroenterológiai Klinikán gondozott betegeket a Sebészeti Klinika proktológiai szakrendelésére irányítják, ahol – amennyiben beigazolódik a fisztula – megvizsgálják, hogy a beteg megfelel-e az őssejtterápia elvégzéséhez szükséges szigorú kritériumoknak. Feltétel egyebek mellett, hogy a páciens előzetesen legalább hat hónapig biológiai terápiát kapjon. Meghatározott továbbá, hogy milyen lehet a sipolyjárat, hiszen a kezelés kivitelezhetőségét ez is befolyásolja.

„Az elmúlt 10-15 évben sebészetileg annyi lehetőség volt, hogy a sipolyjáratokat takarították vagy fonalakat, úgynevezett setonokat fűztek bele, hogy ezek tartsák tisztán, végleges gyógyulásra azonban nem volt esély. Az őssejtterápia óriási előrelépést jelent, ezzel egy olyan lehetőség nyílt meg, amellyel meg tudjuk gyógyítani a betegeket. Amennyiben a szigorú kritériumrendszer alapján alkalmas a páciens a kezelésre, akkor a gyógyulási arány mintegy negyvenöt-ötven százalékra tehető – magyarázta hozzá Kolozsi Péter, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika proktológiai munkacsoportjának vezetője.

Hírességek, akik Crohn-betegséggel élnek
Bármennyire is tökéletesnek tűnik az életük, a hírességeknek is lehetnek problémáik. Például egészségügyi gondjaik: cikkünkben olyan ismert embereket mutatunk be, akik Crohn-betegséggel küzdenek.

Izgalmas részletek a beavatkozásról

Az őssejteket megrendelésre állítják elő Madridban, majd meghatározott hőmérsékleten, folyamatos ellenőrzés mellett szállítják a Debreceni Egyetem Gyógyszertárába. Végül onnan viszik a Sebészeti Klinikára, a beavatkozás elvégzéséhez.

A négy ampullát a sipolyjárat falába, illetve a nyílásai köré injektáljuk, ahol az őssejtek kötőszöveti sejtté alakulnak át, és így meggyógyítják a sipolyjáratot. Maga az eljárás teljesen egyszerű, sokkal komolyabb munkát igényel az előzetes, szelektív kritériumrendszernek megfelelő kivizsgálás” – részletezte Kolozsi Péter.

Hat hónappal a beavatkozás után egy kontrollvizsgálatra is szükség van. Ilyenkor egy kismedencei MR-vizsgálattal megnézik, bekövetkezett-e a teljes gyógyulás. Fontos azonban, hogy a beteg állapotát ezt követően is folyamatosan ellenőrizze mind a gasztroenterológus, mind a sebész.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra