Hírességek, akik Crohn-betegséggel élnek

Bármennyire is tökéletesnek tűnik az életük, a hírességeknek is lehetnek problémáik. Például egészségügyi gondjaik: cikkünkben olyan ismert embereket mutatunk be, akik Crohn-betegséggel küzdenek.

A Crohn-betegség autoimmun eredetű gyulladásos bélbetegség, amely általában hasmenéssel, véres hasmenéssel, hasi fájdalmakkal jár. A gyulladás jellemzően a vékonybél utolsó szakaszát és a vastagbelet érinti, de megjelenhet a tápcsatorna más szakaszán is, a szájtól egészen a végbélnyílásig. Bármilyen életkorban kialakulhat, leggyakrabban fiatal felnőtteknél és korai idős korban, 50 éves kor után jelentkezik. Gyógyszeresen kezelik, mindig a betegség stádiuma szerint.

Az alábbiakban – az Everyday Health gyűjtése alapján – olyan hírességekről írunk, akik Crohn-betegségben szenvednek.

A Crohn-betegség autoimmun eredetű gyulladásos bélbetegség. Fotó: Getty Images
A Crohn-betegség autoimmun eredetű gyulladásos bélbetegség. Fotó: Getty Images

Pete Davidson

A 28 éves amerikai humorista, színész nyíltan vállalja, hogy Crohn-beteg.17 éves korában diagnosztizálták, és bár azóta orvosai közreműködésével többféle gyógyszert is kipróbált, saját bevallása szerint a kannabisz, más néven marihuána az, ami a legjobban megnyugtatja a gyomrát.

Noha vannak, akik számára meglepő lehet Davidson „módszere”, világszerte - ott, ahol az orvosi marihuána legális - sokan alkalmazzák a gyulladásos bélbetegségek tüneteinek enyhítésére. A témában egyébként folynak a vizsgálatok, az eredmények pedig nagyon ígéretesek. Egy kutatás során például, amelyben egereket vizsgáltak, kiderült: a gyulladt bélrendszerű állatoknál a marihuána hatóanyagai, a kannabinoidok helyreállították a mikrobiális egyensúlyt.

Kathleen Baker

Az olimpiai bajnok úszó mindössze 12 éves volt, amikor kiderült, hogy Crohn-betegségben szenved. Míg meg nem kapta a megfelelő kezelést, komoly gyomorgörcsei voltak, és állandó hányingerrel küzdött, ami miatt nagyon lefogyott. A terápia azonban olyannyira bevált, hogy a betegsége nem hátráltatta álmai megvalósításában: a 2016-os riói olimpián ezüstérmet szerzett 100 méteres hátúszásban, és aranyéremhez segítette az amerikai csapatot a 4x100-as vegyesváltóban. Ezenkívül egy ideig ő tartotta a 100 méteres hátúszás világrekordját.

A 25 éves sportoló azt üzeni „sorstársainak”: igyekezzenek megtalálni a lehető legjobb orvost, és az is fontos, hogy a szakember támogassa őket céljaik elérésében.

Mike McCready

„Sok esetben szinte elviselhetetlen fájdalmakkal kellett színpadra állnom, de igyekeztem uralkodni magamon, hogy az a rengeteg ember ne lássa, mennyire szenvedek. Amikor pedig beutaztuk a világot a turnébuszunkkal, szinte semmi mással nem foglalkoztam, csak azzal, hogy tudjam, hol van a mosdó, és hogy el is jussak oda időben” – mesélt a Crohn-betegséggel járó problémákról az 56 éves Mike McCready, a Pearl Jam szólógitárosa.

A férfi 21 éves korában tudta meg, hogy érintett, azóta, amikor csak lehetősége van rá, igyekszik felhívni a figyelmet a betegségre, és megosztani a saját történetét, tapasztalatait. Emellett rendszeresen gyűjt pénzt a Crohn's & Colitis Foundation számára: az alapítvány célja, hogy gyógymódot találjanak a Crohn-betegségre és a fekélyes vastagbélgyulladásra, valamint, hogy javítsanak az emésztőrendszeri megbetegedések által érintett gyerekek és felnőttek életminőségén.

David Garrard

A 44 éves amerikaifocistánál 2004-ben jelentkeztek először a Crohn-betegség tünetei. Azt hitte, gyomorrontása van, és nem is foglakozott komolyabban a dologgal. Csak három hónap múlva ment el orvoshoz, akkorra ugyanis ijesztően lefogyott. A diagnózis felállítását követően meg kellett műteni – eltávolították a gyulladt bélszakasz egy részét –, illetve elkezdték a gyógyszeres kezelését is.

Garrad egyébként, hasonlóan Mike McCreadyhez, aktív tagja a Crohn-betegek közösségének. Támogatja a Crohn's & Colitis Foundationt, és létrehozta saját alapítványát is, amely az egyedülálló, mellrákos édesanyákat és a Crohn-beteg kisgyerekeket segíti.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)