Úgy tűnik, nem álom a regenerálódó szív

A tudósok megerősítették, hogy a szívizomsejtek az egész életünk során pótlódnak, így megnyílik a lehetőség a szívleállás vagy más betegség miatt létrejött károsodásokat kijavító kezelési módok kidolgozására - olvasható egy svéd tanulmányban.

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a szervezet egyes sejtjei hetente pótlódnak, míg mások egyáltalán nem. Hosszú vita kezdődött arról, vajon a szívizomsejtek pótlódnak-e, a legtöbb kardiológus ez idáig meg volt arról győződve, hogy nem.

"A Karolinska Intézet kutatói most kimutatták, hogy az emberi szívizomsejtek folyamatosan, lassan cserélődnek" - áll a svéd intézet által kiadott közleményben. Egy húszévesben évente a szívizomsejtek egy százaléka újul meg, ez az arány az évek múlásával folyamatosan csökken, amíg 75 éves korra el nem éri a 0,5 százalékot.

"Természetes úton is veszítünk szívizomsejteket, a legtöbbjük pótlódik. Azonban szívroham vagy betegség miatt is elveszíthetünk milliónyi sejtet" - magyarázta Jonas Frisen, a kutatást vezető professzor. "Az eredményeink motiválhatják a többi kutatót, hogy új módszereket dolgozzanak ki a megújulás mechanizmusának stimulálására."

Szívinfarktus vagy betegség esetén a lassú kicserélődés azt jelenti, hogy a legtöbb szívizomsejt sohasem pótlódik, "így a szív a sejtek mozaikjává alakul, egyes sejtek születéstől fogva ott vannak, míg mások később képződtek". A kutatók így egy speciális módszert használtak a sejtek életkorának meghatározására. A hidegháború során végzett atomrobbantások hirtelen megnövelték a légkör radioaktív szén-14 izotópjának koncentrációját, ezt a szervezet a sejtjeiben tárolja.

"Mivel ennek szintje az elmúlt évtizedek során folyamatosan változott, így indikátorként szolgál a sejtek születésének meghatározására" - közölte a Karolinska Intézet. A tanulmány az amerikai Science folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső