Ijesztő jóslat, tömeges kihalás jöhet

Tömeges tengeri kihalás veszélye áll fenn a globális felmelegedés miatt - figyelmeztetett egy új kutatás. A körülmények nagyon hasonlítanak a 250 millió éve történt tömeges kihaláshoz.

A világ tengervizének hőmérséklete folyamatosan emelkedik a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó többlethő miatt, miközben az óceán oxigénszintje csökken és a víz savasodik a légkörből származó szén-dioxid felszívódása miatt - írta a The Guardian.

Az óceánok lényegében nem kapnak levegőt, így túlmelegednek: az oxigénhiányos óceáni vizek mennyisége az 1960-as évek óta megnégyszereződött. Ráadásul a nagy vizek egyre élhetetlenebbek, a kagylók és a garnélarákok például a tengervíz savasodása miatt nem képesek megfelelően kialakítani a héjukat.

A globális felmelegedés egyre növekvő kockázata vetekszik mindennel, ami a Föld történetében több tízmillió év alatt történt - figyelmeztettek a kutatók. A körülmények nagyon hasonlítanak a 250 millió éve történt tömeges kihaláshoz. Ekkor a bolygó tengeri állatvilágának akár 96 százaléka is elpusztulhatott.

Ha minden változatlanul megy tovább, az az évszázad vége több mint 4 Celsius-fokos átlagos felmelegedést okozhat. Ezzel a világ a tengeri élővilágának jelentős részét elveszítheti. Ha csak 2 Celsius-fokkal nő a hőmérséklet, akkor a nagyjából kétmillió faj 4 százaléka fog kipusztulni. A legveszélyeztetettebb helyzetben a sarkvidékeken élő halak és tengeri emlősök vannak, hiszen ők a a trópusi fajokkal ellentétben nem tudnak hűvösebb éghajlatra vándorolni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)