Túlsúlyosak a rák túlélői

Sokan a rákot túlélt betegek közül - az átlag lakossághoz hasonlóan - súlyproblémákkal küszködnek, pedig korábbi kutatások szerint az egészséges életmód, ezen belül is a rendszeres testmozgás és normális testsúly segítenek megelőzni a betegség kiújulását.

A paradoxonról egy a Cancer című szakfolyóiratban megjelent közlemény adott hírt, melyben az áll, hogy kevesebb mint a túlélők negyede végez valamilyen testmozgást rendszeresen, és több mint 18 százalékuk kövér. "Azt hittük, a rák diagnózisának közlése egészségesebb életmódra ösztönzi a betegeket, de kiderült, hogy sem a diagnózis, sem a kezelés nem jelent elégséges motivációt a fizikai aktivitáshoz és a testsúly megőrzéséhez" - nyilatkozta Kerry Courneya, a kanadai Albertai Egyetem professzora. Az eredmények aggasztóak, ugyanis egyes kutatások alapján a testmozgás és a fogyás megelőzi a daganatok kiújulását, és növeli a túlélés esélyét. Sőt, az aktívan élő rákbetegek ritkábban panaszkodnak kimerültségről, és általánosan jobb az életminőségük is nem mozgó sorstársaikénál.

A mostani vizsgálathoz Courneya professzor és munkatársai egy nagyszabású kanadai felmérés adatait használták fel, mely több mint 114 000 kanadaival készült interjún alapul. A beszélgetések során rákérdeztek az esetleges daganatos betegségek előfordulására, a testsúlyra, testmagasságra és a napi testedzés mennyiségére is.

Megállapították, hogy általánosságban a lakosok 37 százaléka számít túlsúlyosnak, és 22 százaléka már kövér. A rák túlélői közül kevesebb, mint 22 százalék sportol aktívan. A legkevesebben a vastag- és végbélrák, az emlőrák és a melanoma női túlélői közül mozognak. A rákot átvészelt betegek 34 százaléka túlsúlyos, és csaknem egyötöde kövér. A mellrákot túlélt kövér betegek fele annyira aktívak, mint azok a kövér nők, akik nem voltak betegek, holott az emlőrák kimenetelét egyértelműen negatívan befolyásolja az elhízás és az ülő életmód.

Courneya professzor azt hangoztatja, hogy a daganatos betegeket kezelőknek nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az egészséges életmód reklámozására. A betegek számára világossá kell tenni, hogy életmódjuk megváltoztatásával valóban tehetnek azért, hogy leggyőzzék a rákot. A daganatos betegeket gyógyító szakemberek, úgy tűnik, később ébredtek rá az életmódváltoztatás jelentőségére, mint a szívbetegek rehabilitációját végzők, pedig ahhoz hasonló program ezen a területen is hasznos lehetne.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés