Túl buták vagyunk a butaságunk felismeréséhez

A Dunning-Kruger hatás lényege, hogy a rosszabb képességű emberek képtelenek felismerni a korlátaikat, túlzott önbizalmukat nehéz megingatni.

Lehetséges-e, hogy a többség okosabb legyen az átlagnál? - matematikailag ez tényleg bekövetkezhet, hiszen ha egy 10 fős társaságban kilenc jó képességű felnőtt és egy kisgyerek van, akkor a számtani középnél, az átlagnál kilencen okosabbak. Ezzel az okoskodással kezdődik a német lap, a Die Zeit online kiadásának cikke.

"A tudás magabiztossá tesz, a tudatlanság még inkább." (Charles Darwin) Emiatt nem mindig a számtani átlagot kell tehát nézni - magyarázzák a szerzők, hanem a mediánt. Vagyis a sokaságnak azt az elemét, amelyik éppen két egyenlő részre osztja a "mezőnyt". Egy 11 fős társaságban a 6. legokosabb embernél öt jobb képességű és öt rosszabb található, vagyis ez a hatodik személy a "medián".

Ám érdekes eredményekre vezet, ha valaki az autóvezetőket kérdezi: a sofőrök jobbik felébe tartozik-e az adott személy? A többség természetesen azonnal rávágja: igen. Egy kanadai felmérés szerint a megkérdezettek 90 százaléka válaszolt igennel, vagyis jobbnak tartja magát az átlagnál.

A legijesztőbb azonban az volt, hogy a fiatal férfiak - akik különösen sok balesetet okoznak - bírnak a legnagyobb önbizalommal. Ennek hátterében az úgynevezett Dunning-Kruger-effektus rejlik.

A két pszichológus, David Dunning és Justin Kruger 1999-ben publikálták azt a tanulmányukat, amely híressé tette őket. A szakértők egyetemi hallgatókkal töltettek ki teszteket, különböző tudásterületeken. Voltak logikai feladatok, helyesírási példák, de a tesztalanyoktól még a viccek viccességéről is érdeklődtek, s a megkérdezettek véleményét profi humoristák ítéletével is összevetették.

A túlzott önbizalom elfedi saját butaságunkat

Minden teszt után a hallgatóknak meg kellett ítélniük, hogy a többiekhez képest hogyan teljesítettek. Az eredmény szintén meglepő volt: az önértékelések rendkívül szűk sávban mozogtak, általában a többiek 60-70 százalékánál vélték magukat jobbnak a megkérdezettek. A leggyengébbek kifejezetten túlértékelték magukat, a legerősebbek viszont enyhén alábecsülték magukat.

Különösen sokkoló azonban nem ez volt a kutatók számára. Amikor ugyanis megmutatták a résztvevőknek a többiek eredményeit, vagyis megadták az esélyt arra, hogy a tesztalanyok reálisabban értékeljék magukat, megdöbbentő következtetésre jutottak. A leggyengébbek - ők a megkérdezettek egynegyedét tették ki - még ekkor sem korrigálták az önképüket. A Die Zeit sarkosan fogalmazott: egyszerűen túl buták voltak ahhoz, hogy felismerjék a saját butaságukat. S továbbra is magabiztosan léptek fel.

A kutatók következtetése: az embernek rendelkeznie kell bizonyos alapképességekkel ahhoz, hogy a saját hiányosságait felismerje. Végül is az oktatás vezethet ahhoz, hogy az emberek Szókratésszal szólva felismerjék: "Tudom, hogy nem tudok semmit."

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)