Tű helyett nyál

Egy új típusú érzékelőt fejlesztettek ki a szervezet vércukorszintjének mérésére, amely vér helyett nyálat használ a teszteléshez.

A Brown Egyetem kutatói fejlesztették ki a szenzort, melyet mesterséges nyállal sikeresen teszteltek. A teszt fényt, fémet és egy speciális enzimet használ, amely vércukor behatására megváltoztatja a színét.

"Mindenki tudja, hogy a cukorbetegeknek meg kell szúrniuk az ujjukat, hogy vért vegyenek a vércukorszint meghatározásához, aztán erre az információra kell reagálniuk" - magyarázta a Nanophotonics szaklapban közzétett tanulmány társszerzője, Tayhas Palmore, a Brown Egyetem professzora. "Más lehetőség után kutatunk, és rájöttünk, hogy a nyál a másik testnedv, amelyben mérhető a vércukor."

Dr. Joel Zonszein, a New York-i Montefiore Orvosi Központ Klinikai Diabétesz Központjának igazgatója szerint az ötlet kiváló, mert az emberek mindig is próbálkoztak előrukkolni valami olyan ötlettel, amellyel szúrás nélkül Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal (FDA) engedélyére sokat kell majd várni, ezen kívül olyan embereken is tesztelni kell az eszköz pontosságát, akik esznek és isznak, mert ez minden bizonnyal szennyezi a mintát.

Nyálteszt válthatja fel a vérből történő vércukorszintmérést

A Brown Egyetem kutatói rájöttek, hogy nemcsak a vér, hanem a nyál is tartalmaz glükózt, bár a vérnél sokkal kisebb koncentrációban. Az új fejlesztésű eszköz fényt és egy fémfelületet használ, amely akadályozza a fény eljutását a mintához. A fény -olvassa -, hogyan reagál egy speciális enzim a nyálban lévő cukor jelenlétére, és így méri a mintában lévő cukor koncentrációját.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: