Tanulási nehézséget okozhat az altatás?

Az Anesthesiology legfrissebb számának egyik cikke szerint nagyobb a kockázata a tanulási nehézségek kialakulásának, ha egy gyermek hároméves koráig egynél többször esik át olyan műtéten, mely altatást igényel.

Nem egyértelmű még azonban, hogy maga az altatás okolható-e a problémák megjelenéséért, vagy a narkózis csak egy tényező a sok közül. "Nem akarjuk megijeszteni a szülőket" - szögezte le Dr. Robert Wilder, a cikk vezető szerzője, a rochesteri Mayo Klinika altatóorvosa és a Mayo Orvostudományi Egyetem docense. "Megállapítottuk, hogy kettő vagy több altatás esetén nő a tanulási nehézségek előfordulása, ám az anesztézia és a problémák kialakulása közti összefüggés természete egyelőre tisztázatlan." Wilder azonban akkor is ajánlaná a szükséges műtétek elvégzését, ha azok később tanulási nehézségekhez vezetnek.

Állatkísérletek alapján merült fel a lehetőség, hogy az altatáshoz használt gyógyszerek befolyásolják az agy fejlődését. Egy tavaly közzétett kutatás eredményei szerint a hároméves koruk előtt sérvműtéten átesett gyerekeknél megduplázódott a későbbi viselkedés- és fejlődészavarok kockázata a nem műtött gyerekekhez képest. A kutatók szerint az altatás hozzájárulhatott a rizikó növeléséhez. Más vizsgálatok is hasonló következtetésekre jutottak, azonban Wilderék szerint továbbra sem biztos, hogy valóban az anesztézia okolható. Az ilyen fiatal korban végzett operációk jelentős részénél nem elektív (vagyis nem feltétlenül szükséges, vagy legalábbis halasztható) beavatkozásokról van szó, hanem olyan szükséges műtétekről, melyeknél a későbbi esetlegesen felmerülő kockázat nem indokolhatja a késlekedést.

Wilder és munkatársai 5357 Minnesotában 1976-82 közt született gyermek orvosi és iskolai adatait elemezték. A bevont gyerekek legalább ötéves korukig az államban maradtak. Az altatásban részesülő gyerekek többsége halotánt és nitrogén-oxidot (kéjgázt) kapott. Az Egyesült Államokban azóta már kivonták a halotánt a forgalomból, azonban hasonló módon ható gyógyszerek most is rendelkezésre állnak. A nitrogén-oxidult továbbra is széles körben alkalmazzák. A gyermeki agy ebben a korai időszakban még jelentős fejlődésen megy át, ami miatt különösen sebezhető.

Az eredmények szerint egyetlen altatás nem befolyásolta a későbbi (19 éves korig kialakuló) tanulási nehézségek rizikóját. Két alkalom 59 százalékkal, míg három vagy több eset 2,6-szeres szorzóval fokozta a kockázatot. A hosszabb időtartamú altatás is nagyobb fokú rizikót jelentett. A jelenséget azonban maga a műtét okozta stressz vagy az ilyen fiatalon műtétre szoruló gyerekek rosszabb általános állapota is magyarázhatja.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső