Tananyag lesz a klímaváltozás

Jövőre már a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés is szerepelni fog az olasz állami iskolai tananyagban.

Olaszország a világon elsőként vezeti be a kérdéskör kötelező oktatását az iskolákban - közölte Lorenzo Fioramonti, az olasz oktatásügyi miniszter. Ennek értelmében az iskolások a következő tanévben már 33 órában kötelezően foglalkoznak majd a klímaváltozás hatásaival.

iskola, tanítás, oktatás, tanagyag, klímaváltozás, globális felmelegedés, fenntarthatóság,
iskola, tanítás, oktatás, tanagyag, klímaváltozás, globális felmelegedés, fenntarthatóság,

Fontos az informálás

A kezdeményezés célja, hogy a tanulók következő generációja megismerkedjen a klímaváltozás okaival, kockázataival és hatásaival. A földrajz és a fizika tantárgyak pedig olyan ismeretanyaggal bővülnek 2020/2021-es tanévtől, amelyek rávilágítanak a fenntartható fejlődés kérdéseire.

Megállítható a klímaváltozás. Ez kell hozzá!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és környezetvédelmi lobbicsoportok klímaváltozási modellje szerint Olaszország azon európai országok közé tartozik, amelyeket a legjobban érint a klímaváltozás. Az éghajlat változása komoly hatással van a mezőgazdaságra. Az ország északi részén lévő gleccserek olvadnak, ez pedig áradásokat és földcsuszamlásokat okoz. Velence és más tengerparti városok egyre súlyosbodó áradásoknak vannak kitéve.

További lépésekre készülnek

A tervek szerint a közeljövőben megadóztatják az országban a repülőjegyeket, a műanyag termékeket és a cukros ételeket is. A közvélemény-kutatások szerint az olaszok 70-80 százaléka támogatja a cukros üdítők és a repülés megadóztatását. A célzott adóztatás lehetővé tenné a környezettudatosabb fogyasztási szokások kialakulását, és új forrásokat jelentene az egyéb problémák megoldására.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció