Szokott mindkét karján vérnyomást mérni?

Brit kutatók szerint ha valakinek a szisztolés vérnyomása (a vérnyomás első mérőszáma) a bal és a jobb karjában eltér, olyan érrendszeri betegségben szenvedhet, ami megnövelheti a halálozás kockázatát.

A kulcscsont alatt elhelyezkedő artériák szállítják a vért a karokba, a lábszárakba és az agyba. Elzáródásuk agyérgörcs és más rendellenességek kialakulásához vezethet, ezért rutinszerűen kellene mérni a vérnyomást mindkét karban.

"Ez nagyon fontos eredmény az általános népesség és az alapellátásban dolgozó orvosok szempontjából egyaránt" - véli Dr. William O'Neill, a Miami Egyetem Miller Orvostudományi Karának kardiológus professzora. "Az emberek általában csak az egyik karjukon mérik a vérnyomást, ha azonban eltérés mutatkozik, akkor a bennük lévő egyik artéria beteg." A professzor szerint a kulcscsont alatt futó artériák különösen a dohányosok és a cukorbetegek esetében elzáródhatnak. Amikor valamelyik artéria jobban el van záródva, mint a többi, eltérés mutatkozik a vérnyomásban a két kar között.

A Lancet legfrissebb számában megjelent tanulmány során Dr. Christopher Clark, az Exeteri Egyetem Orvostudományi Karának kutatója munkatársaival 28 olyan kutatást elemzett, amelyek a karok között eltérő szisztolés vérnyomást vizsgálták. Metaelemzésük azt mutatta, hogy a karok közötti vérnyomás 15 Hgmm-nél nagyobb eltérése megnöveli az alsó végtagok vérellátásáért felelős artériák szűkületének illetve megkeményedésének, vagyis a perifériás érbetegség kockázatát. A vérnyomásértékek eltérése a szív-érrendszeri eredetű halálozás kockázatának 70 százalékos, és a bármilyen eredetű halálozás kockázatának 60 százalékos növekedésével állt összefüggésben.

A kutatók hangsúlyozták, mindegy, hogy melyik karban magasabb vagy alacsonyabb a vérnyomás, a lényeg az eltérés. Clark elmondta, hogy a perifériás érbetegség korai kimutatása és kezelése a vérnyomás valamint a koleszterinszint csökkentésével, és a dohányzásról való leszokás csökkenti a halálozás kockázatát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő