Szívproblémát okoznak a műanyag palackok!

Egyre több káros hatását fedezik fel az átlátszó műanyag palackokban és más mindennapi tárgyainkban található biszfenol-A-nak (BPA). A vegyület szabálytalan szívverést (aritmiát) okozhat és befolyásolja a nők termékenységét.

A BPA-t rengeteg termék előállításánál használják a műanyagok keményebbé tételére, megtalálható CD-kben, napszemüvegekben és fogászati tömésekben, fémdobozok bélelőanyagaként és műanyag palackok kupakjában. A vegyületet korábban már összefüggésbe hozták a daganatokkal, a cukorbetegséggel, szívbetegségekkel és gyermekkori fejlődési problémákkal, az anyaggal történő érintkezés főként a fejlődő magzatokra veszélyes. Az FDA (az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerengedélyezési Hivatal) június elején bejelentette, felülvizsgálja álláspontját azügyben, hogy a cumisüvegekben és más termékekben található BPA szintje a biztonságos értéken belül van.

"A BPA gyakorlatilag ösztrogénként viselkedik" - magyarázta Scott Belcher, a Cincinnati Egyetem farmakológus docense, a tanulmány társszerzője. "Ha az élettani koncentrációjú ösztrogén mellé BPA-t adunk, szinergizmus jön létre: a hatásuk nem összeadódik, hanem súlyosabb lesz." Belcher és csapata jelenleg azon dolgozik, hogy patkányok és egerek után emberi szívizomsejteken is bebizonyítsa a vegyület hatását. Egy másik kísérlet azt vizsgálta, milyen módon befolyásolja a BPA a termékenységet a rágcsálók utódaiban. "A normál terhességhez szükséges gének módosulnak" - fejtette ki Dr. Hugh Taylor, a Yale Egyetem Orvosi Kara Reproduktív Endokrinológiai Intézetének vezetője. "A BPA megváltoztatja a gének kódját és a DNS géneket kifejező képességét. Terhesség alatt a rövid ideig tartó átmeneti expozíció is megváltoztathatja a méh DNS-ét." Ezért a várandós nőknek nem lenne szabad műanyag palackból inniuk, műanyag dobozokból enniük vagy fogat tömetniük.

A harmadik tanulmány arra figyelmeztet, hogy ismert és ismeretlen forrásból magasabb BPA-expozíciónak vagyunk kitéve, mint a javasolt érték. Az ipar évente több, mint 4000 tonna BPA-t használ fel. A vegyipar képviselői azonban vitatják, hogy a bemutatott eredmények bármilyen veszéllyel járnának az ember egészségére nézve, mivel a kísérletekben injekcióban adták be a vegyületet, míg szájon át bekerülve a BPA biológiailag hatástalan metabolitokká bomlik le, majd gyorsan és maradéktalanul kiürül a szervezetből.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső