Szívproblémát okoznak a műanyag palackok!

Egyre több káros hatását fedezik fel az átlátszó műanyag palackokban és más mindennapi tárgyainkban található biszfenol-A-nak (BPA). A vegyület szabálytalan szívverést (aritmiát) okozhat és befolyásolja a nők termékenységét.

A BPA-t rengeteg termék előállításánál használják a műanyagok keményebbé tételére, megtalálható CD-kben, napszemüvegekben és fogászati tömésekben, fémdobozok bélelőanyagaként és műanyag palackok kupakjában. A vegyületet korábban már összefüggésbe hozták a daganatokkal, a cukorbetegséggel, szívbetegségekkel és gyermekkori fejlődési problémákkal, az anyaggal történő érintkezés főként a fejlődő magzatokra veszélyes. Az FDA (az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerengedélyezési Hivatal) június elején bejelentette, felülvizsgálja álláspontját azügyben, hogy a cumisüvegekben és más termékekben található BPA szintje a biztonságos értéken belül van.

"A BPA gyakorlatilag ösztrogénként viselkedik" - magyarázta Scott Belcher, a Cincinnati Egyetem farmakológus docense, a tanulmány társszerzője. "Ha az élettani koncentrációjú ösztrogén mellé BPA-t adunk, szinergizmus jön létre: a hatásuk nem összeadódik, hanem súlyosabb lesz." Belcher és csapata jelenleg azon dolgozik, hogy patkányok és egerek után emberi szívizomsejteken is bebizonyítsa a vegyület hatását. Egy másik kísérlet azt vizsgálta, milyen módon befolyásolja a BPA a termékenységet a rágcsálók utódaiban. "A normál terhességhez szükséges gének módosulnak" - fejtette ki Dr. Hugh Taylor, a Yale Egyetem Orvosi Kara Reproduktív Endokrinológiai Intézetének vezetője. "A BPA megváltoztatja a gének kódját és a DNS géneket kifejező képességét. Terhesség alatt a rövid ideig tartó átmeneti expozíció is megváltoztathatja a méh DNS-ét." Ezért a várandós nőknek nem lenne szabad műanyag palackból inniuk, műanyag dobozokból enniük vagy fogat tömetniük.

A harmadik tanulmány arra figyelmeztet, hogy ismert és ismeretlen forrásból magasabb BPA-expozíciónak vagyunk kitéve, mint a javasolt érték. Az ipar évente több, mint 4000 tonna BPA-t használ fel. A vegyipar képviselői azonban vitatják, hogy a bemutatott eredmények bármilyen veszéllyel járnának az ember egészségére nézve, mivel a kísérletekben injekcióban adták be a vegyületet, míg szájon át bekerülve a BPA biológiailag hatástalan metabolitokká bomlik le, majd gyorsan és maradéktalanul kiürül a szervezetből.

Forrás: Medipress hírszolgálat

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: