Szívbetegséget okoz a D-vitamin-hiány?

Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a csontok egészségéhez köztudottan nagymértékben hozzájáruló D-vitamin hiánya jelentősen megnövelheti az agyérgörcs, a szívbetegség, sőt akár a halál kockázatát is.

A tanulmány 27 686 Utah állambeli 50 éven felüli embert vizsgált, akiknek kórtörténetében nem fordult elő szív-érrendszeri megbetegedés, és arra az eredményre jutott, hogy az alacsony D-vitaminszinttel rendelkezők 77 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek korai halált, mint azok, akikben a vitamin szintje normális. A vitaminhiányos résztvevőkben ezen kívül 45 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki szívkoszorúér betegség, és 78 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak agyérgörcsöt (stroke) - derül ki a Salt Lake City-i Intermountain Medical Center Szív Intézetének kutatásából.

Az Amerikai Szív Társaság orlandói konferenciáján közzétett tanulmány szerint emellett a rendkívül alacsony D-vitaminszinttel rendelkezők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek szívelégtelenséget. "Amennyiben a D-vitamin szintjének emelése bizonyos mértékben csökkentheti az ezekkel a szív-érrendszeri betegségekkel összefüggő kockázatokat, jelentős közegészségügyi hatásról beszélhetünk" - nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Heidi May, hozzátéve, hogy a D-vitaminhiány ráadásul könnyen kezelhető. "Ha tekintetbe vesszük, hogy a szív-érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot Amerikában, rögtön világos lehet, hogyan segíthet ez a tanulmány az emberek életminőségének javításában." A kutatások azt is kimutatták, hogy a D-vitamin a kulcsfontosságú szabályozott testműködéseket, például a vérnyomást és a gyulladás- és vércukor-szabályozást, és a vitamin hiánya összefügg az izom- és csontváz-rendellenességek kialakulásával.

Brent Muhlestein, a tanulmány másik szerzője, az Intermountain szív-érrendszeri kutatásának igazgatója hangsúlyozta, hogy a kutatás pusztán megfigyelés jellegű, egyelőre nem sikerült határozott kapcsolatot kimutatni a D-vitaminhiány és a szívbetegség között. Szerinte randomizált kísérleti kezeléseket kellene végezni elégtelen D-vitaminszinttel rendelkező páciensek részvételével.

A tanulmány szerint Utah állam népességének kétharmada nem fogyaszt elegendő D-vitamint. A kutatók részben azért választották ezt az államot, a mormon egyház szülőhazáját, mert az ottani lakosság kevés dohányt és alkoholt fogyaszt, ezért könnyebb megállapítani a D-vitamin a szív-érrendszerre gyakorolt hatásait. A pácienseket D-vitamin szintjük alapján három csoportra osztották - normál (30 nanogramm/milliliter), alacsony (15-30 ng/ml) és nagyon alacsony (kevesebb mint 15 ng/ml) - és egy évig megfigyelték őket, hogy kiderítsék, kialakul-e bennük a szívbetegség valamilyen formája.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés