Szintetikus marihuána: az orvosok nem használhatják

Az EU legfelsőbb bírósága olyan ítéletet hozott, amely szerint a kannabisz hatásmechanizmusát utánzó dizájner drogok nem minősíthetők orvosi felhasználású szerekké.

A BBC értesülései szerint ez a következőt jelenti: a szer addig árusítható kereskedelmi forgalomban, amíg azt nem helyezik feketelistára.

Az elmúlt években számos új, szintetikus szer került forgalomba, amelyek a mariuhánához hasonló hatást ígérnek, legálisan. Ez jelentősen megnehezítette a hatóságok dolgát, mivel emiatt sok szer átcsúszik az erre a célra létrehozott szűrőkön, nem beszélve arról, hogy az ilyen készítmények közül sokat az interneten is könnyen be lehet szerezni.

A bírósági ügy egyébként azután pattant ki, hogy két német kereskedőt elítéltek nem biztonságos orvosi készítmények forgalmazásáért. Egyikük négy és fél év börtönt kapott, míg a másik megúszta felfüggesztett büntetéssel. Az esetet jól jellemzi, hogy a kábítószer-ellenes törvények értelmében egyik kereskedőt sem foghatták volna perbe, ugyanis letartóztatásuk idején a szintetikus kannabinoidok még nem minősültek illegális szereknek.

Az Európai Unió Bíróságát (ECJ) a német szövetségi bíróság kérte fel, hogy tisztázza a hasonló szerekkel kapcsolatos osztályozási helyzetet. Az eset ezután visszakerülhet a német bíróságokra, az ECJ ítéletei ugyanis kötelező érvényűek az EU országaiban.

Nem használják az orvosi marihuánát!

Az orvosi felhasználásra szánt szereket nem lehet legálisan forgalmazni, mielőtt kellő tudományos tesztelésen át nem estek, ez a folyamat akár éveket is igénybe vehet.

Korábbi kutatások igazolták, hogy a szintetikus kannabinoidok kémiailag más összetételűek az egyes országokban orvosi célra használt kannabisz hatóanyagánál. Az Egyesült Államokban például az 50 tagállam mintegy fele legalizálta már a marihuána orvosi célra - többek között rákbetegek számára - történő felhasználását.

A luxemburgi bíróság kimondta, hogy a szintetikus kannabinoidok jellemzően bódultságot okoznak, egyéb hatásaik pedig az izgatottságtól a hallucinációkig, a hányingerig, heves szívverésig és zavartságig tarthatnak. A bíróság szerint az "orvosi célú felhasználás" nem vonatkozhat olyan anyagokra, amelyeknek kizárólag a pszichés funkciók módosítására alkalmasak, azonban nincsen semmiféle azonnali vagy hosszú távon érzékelhető pozitív hatásuk az egészségre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Estig napos, gomolyfelhős idő várható, az ország keleti, északkeleti harmadán viszont több lesz a gomolyfelhő, arrafelé elszórtan valószínű zápor, zivatar, másutt kicsi a csapadék esélye. Továbbra is sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos lökések. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra