Szeretné tudni, lesz-e hasnyálmirigyrákja? Megmondja a vércsoportja!

A 0-s vércsoportú emberek esetében sokkal alacsonyabb a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata. Az eredmény segíthet magyarázatot adni a gyakran halálos betegség eredetére.

A bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet kutatói által végzett tanulmány megerősíti a már korábban is kimutatott összefüggést a vércsoport és a betegség között. Ezt a rákbetegséget 40 000 emberben mutatják ki évente az Egyesült Államokban. A kutatásból kiderült, hogy a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata magasabb a nem 0-s vércsoportú emberek esetében – 32 százalékkal magasabb az A-s vércsoportúakban, 51 százalékkal magasabb az AB-s, és 72 százalékkal magasabb a B-s vércsoportúakban.

Mivel azonban az egész népesség csupán 1 százaléka van kitéve a betegség kockázatának, a kutatók szerint a vércsoport segítségével nem lehet hatékonyan szűrni a betegséget.

"Néhány családi tünetegyüttes kivételével a személy hasnyálmirigyrák kockázatát növelő illetve csökkentő genetikai tényezőket jórészt nem ismerjük" – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Dr. Brian Wolpin. A vércsoport és a hasnyálmirigyrák kockázata között kimutatott összefüggés új utat nyit a betegség mögött húzódó biológiai mechanizmusok megismerése felé. A biológia megértése kedvezőbb helyzetbe juttat bennünket ahhoz, hogy beavatkozhassunk, és a rák ne fejlődhessen ki vagy adhasson áttétet.

A négy nagy vércsoportot a glikoproteinek, a vörösvérsejtek és más sejtek (köztük a hasnyálmirigyben lévő sejtek is) felszínén található cukor és fehérjevegyületek segítenek meghatározni. Egy ABO nevű gén segít egyesíteni ezeket a glikoproteineket azáltal, hogy a cukormolekulákat a H antigén nevű "gerinc" mentén elrendezi. A 0-s vércsoportú emberekben az antigénhez nem kapcsolódnak cukormolekulák. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a normál hasnyálmirigy sejtek antigén mintája eltér a hasnyálmirigy tumorsejtekétől, ami arra utalhat, hogy az ABO gén szerepet játszhat abban, vajon a sejtek elrákosodnak, vagy sem.

A kutatók elmondták, eredményeik nem szükségszerűen bizonyítják azt, hogy közvetlen kapcsolat van a vércsoport antigének és a hasnyálmirigyrák kifejlődése között, azt azonban megmutathatják, hogy az ABO gén más gének markereként szolgálhat, amelyek közvetlenebb összefüggésben állhatnak a rák kifejlődésével.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő