Szeretné megvédeni a máját? Ezt igya!

Egy új tanulmány a májzsugor kivédésében a zöld tea mellett teszi le a voksot.

A májfibrózis, azaz a máj kötőszöveteinek felszaporodása májzsugorhoz vezethet. Úgy tűnik, a zöld tea májvédő hatást fejt ki, gátolja a szén-tetraklorid nevű, májkárosító anyag; az epeúti pangás és az alkohol okozta károsodásokat. Azonban eddig a zöld tea hatását a fibrózisra még nem tanulmányozták.

A World Journal of Gastroenterology című újság 2009. november 7-i száma erre a kérdésre kereste a választ. A kutatócsoport vezetője Hong-Yon Cho, a Koreai Egyetem professzora volt, és a zöld tea májfibrózist gátló hatását laboratóriumi körülmények közt, ún. HSC sejteken és patkánymodellben vizsgálták.

Kimutatták, hogy a zöld tea csökkenti a dimetil-nitrózamin nevű vegyület hatására kialakuló májfibrózist. Az eredményeket mind szövettannal, mind a máj hidroxiprolin-tartalmának mérésével megerősítették (a hidroxiprolin jól jelzi a májban a kötőszöveti rostok, a kollagén lerakódását).

A sejtszaporodás zöld teával történő gátlása aktivált HSC-T6 sejtek esetén csökkentette a kollagénképződést. Ez azt jelenti, hogy a zöld tea hatóanyaga már génszinten csökkentette az 1-es típusú kollagén képződését, azáltal gátolva a fibrózis kialakulását. A kutatók arra következtettek, hogy a zöld tea egy biztonságos és hatásos májvédő hatású szer, amely csökkenti a májban a kollagéndepozítumok kialakulását.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció