Székletürítés után ez történik a súlyunkkal

Biztosan sokan gondolkoztak már azon, hogy vajon a nagydolguk elvégzése után kevesebbet mutat-e a mérleg. A kérdés jogos, hiszen a székletürítést követően gyakran könnyebbnek, illetve kevésbé puffadtnak érezzük magunkat.

Székletürítés után valóban veszíthetünk a testsúlyunkból, de csak igen keveset. Egy átlagos széklet súlya nagyjából 100 gramm, ám ez testméretünktől és a vécére járás gyakoriságától függően változhat. A széklet körülbelül 75 százaléka víz, így az ürítéskor elveszített súly nagy része csak vízveszteség. Ez pedig nyilvánvalóan sosem lesz akkora, hogy a nagydolgunk elvégzése után lötyögjenek rajtunk a ruháink.

széklet, székletürítés, széklet súlya, súlyveszteség, súlycsökkenés
széklet, székletürítés, széklet súlya, súlyveszteség, súlycsökkenés

A súlycsökkenés nem jelent fogyást

Ha megmérjük magunkat székletürítés előtt és után, akkor a két érték között tapasztalt különbség a széklet súlya. A végtermékben a vízen kívül még fehérjék, megemésztetlen zsír, baktériumok és megemésztetlen ételmaradékok is találhatók. A székletürítés után tapasztalható minimális súlycsökkenés azonban nem jelenti azt, hogy fogytunk, hiszen ilyenkor a testzsírunkból nem veszítünk.

A "valódi" testsúlyunk a testünk raktáraitól függ, és csak akkor csökken, ha kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk. Tehát valódi súlyváltozásra, fogyásra csak akkor számíthatunk, ha csökkentjük a táplálkozással bevitt kalóriákat, és közben többet is mozgunk. A székletürítéssel járó csekély súlyvesztés csupán átmeneti.

Mitől függ a széklet súlya?

A széklet súlya sok mindentől függhet, például attól is, hogy milyen gyakran ürítünk: aki minden nap, annak a széklete általában kisebb és könnyebb, mint azoknak, akik csak néhány naponta végzik el a nagydolgukat. Az utóbbi csoportba tartozó emberek széklete általában nehezebb. Emellett számít a tesméret is, és az is, hogy mennyit eszünk, illetve iszunk. Azoknak például, akik kevesebb rostot esznek, általában kisebb súlyú a székletük.

A székletürítés tehát nem számít "fogyókúrás módszernek", ellenben egy fontos és normális testi funkció, amely elvégzése után könnyebbnek és vékonyabbnak érezhetjük magunkat. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a széklet mellett gázok is távoznak - a felgyülemlett bélsár ugyanis nem zárja el tovább a belekben felgyűlt gázok útját.

Forrás: menshealth.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: