Szabad-e nyilvánosan szoptatni ?

Egy nemzetközi felmérés szerint sok kismama megbélyegezve érzi magát, ha nyilvánosan szoptat, mert megbámulják őket, sőt a környezetük is gyakran furcsán néz rájuk. Van, aki egyenesen azért hagyta abba gyermeke egyéves kora után a szoptatást, mert úgy érezte, ez sokak szemében ellenérzést vált ki.

A kutatást vezető dr. Gill Thomson, a prestoni Central Lancashire Egyetem szakembere német és svéd kutatókkal karöltve készítette el azt a tanulmányt, amely a című online lapban olvasható. A vizsgálat során 63 teljesen eltérő hátterű nőt kísértek figyelemmel, akik közül a kutatás idején nagyjából negyvenen szoptattak, ám a szoptatás időtartama elég széles skálán váltakozott: volt, akik csak néhány napig, volt, aki pedig már több mint 12 hónapja szoptatott, nyilvános helyen azonban csak igen kevesen tették ezt közülük.

A szoptatás nagyon sok egészségügyi előnnyel jár az újszülött számára, Angliában mégis csupán az anyák 46 százaléka választja a kizárólagos szoptatást, míg ez az arány Svédországban például 83 százalék. A gyermekek hat hónapos korában az angol anyáknak már csupán kevesebb, mint egy százaléka táplálja anyatejjel csecsemőjét, míg ez az arány a svédeknél 11 százalék. Pedig a WHO ajánlása szerint az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás lenne a legideálisabb táplálási mód a csecsemők számára, és a kiegészítő táplálkozás mellett a szoptatást a gyermek kétéves koráig vagy még annál is tovább folytatni lehet.

Sokan rossz szemmel nézik a nyilvános szoptatást

Szakértők szerint nagyon káros, hogy a közvélemény nem díjazza azt, hagyja abba szoptatást, mert másokat zavar vele.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: