Stimulálja az agyat a villámrandi

A villámrandizás fokozza az agy különböző területeinek, többek között a döntéshozatalért és a szociális nyomás felismeréséért felelős régiók működését.

"A pszichológusok régóta tudják, hogy az emberek gyakran rendkívül gyorsan, korlátozott információ (például csupán a megjelenés) alapján alkotnak véleményt másokról" - nyilatkozta John O'Doherty, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (CalTech) pszichológus professzora. "Arról azonban csak nagyon keveset tudunk, hogyan működnek ezek a folyamatok valódi, következményekkel is járó szociális interakciók során, például ha valakiről gyorsan kell eldöntenünk, hogy szeretnénk-e randevúzni vele, vagy sem. A döntéshozatal közben lejátszódó agyi folyamatokról pedig egyáltalán semmit nem tudunk."

A mostani kutatás során O'Doherty és kollegái egy sor kísérletet végeztek el 39 heteroszexuális férfi és nő segítségével, akiknek néhány kép és egy gyors találkozó alapján kellett eldönteniük, találkoznának-e máskor is szívesen az ellenkező nemhez tartozó másik féllel.

Agyi vizsgálatok során kiderült, hogy a vonzónak talált emberek esetében a résztvevők agyában fokozódott a paracinguláris kéreg aktivitása, ami a dorsomediális prefrontális kéreg része és fontos szerepet játszik a döntéshozatalban. Korábbi kutatások során kiderült, hogy a paracinguláris kéreg elsősorban akkor aktiválódik, ha az emberek különböző lehetőségeket mérlegelnek.

Kiderült továbbá, hogy ha a résztvevők valaki olyannal találkoztak, akivel szívesen randevúztak volna, de akit a többi résztvevő nem talált olyan vonzónak, akkor az agy rostromediális prefrontális kérgének az aktivitása nőtt meg, ami szintén a dorsomediális kéreg része. Ez a régió főként akkor aktiválódik, ha mások véleményét, illetve személyiségjegyeit hasonlítjuk össze sajátunkkal, illetve ha hasonlóságokat keresünk saját magunk és a másik ember között.

Ezek alapján világos, hogy az emberek nem csak a fizikai vonzerőt veszik figyelembe ismerkedéskor, hanem a kapcsolódási pontokat és hasonlóságokat is keresik a potenciális partnernél. "Kutatási eredményeink alapján egyértelmű, hogy a dorsomediális prefrontális kéreg két régiója fontos szerepet játszik az első benyomások kialakulásában" - mondta O'Doherty.

A kutatás részletes leírása a című tudományos szaklap e havi számában olvasható.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: