Robotszívet fejlesztettek

Bionikus szívet fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A "robotszívvel" kardiológiai eszközöket - többek között mesterséges szívbillentyűket - tudnak majd tesztelni.

A "robotszív" az élő szív verését utánozza. Az úgynevezett biorobotikus hibrid szerkezet a MIT mérnökei szerint lehetővé teszi a mesterséges billentyűk és más kardiológiai eszközök - például szívritmusszabályzók és defibrillátorok - állatkísérletek nélküli tesztelését. A kutatócsoport úgy véli, a bionikus szívet emberi műszív kifejlesztéséhez is fel lehet majd használni a jövőben.

műszív, robotszív, szív, kardiológia, szívizom, szívbillentyűk
műszív, robotszív, szív, kardiológia, szívizom, szívbillentyűk

Több szívbetegségre is megoldást jelenthet

A leggyakoribb szívbetegségekről és tüneteikről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A bionikus szívhez a kutatók kialakítottak egy robotikus izomszövetet is, amely a szív belső izomfalát modellezi, és beburkolták vele egy sertés szívének belsejét. A szöveteket az általuk tervezett szilikonos szövetragasztóval illesztették egymáshoz. A robotikus izomszövet képes volt a szív természetes izomrostjait utánozva összepréselni a szívbelsőt, hasonlóan ahhoz, ahogy a természetes szívizom pumpálja a vért.

A robotikus szívizmot egy buborékfóliához hasonlították, aminek buborékait kívülről felfújták, ezzel előidézve az összehúzódást. A kutatók irányítani tudták a bionikus szív működését, szabályozták az összehúzódások számát, a szív összehúzódási képességét és a szívverésenként pumpált vér mennyiségét, amivel kardiológiai betegségeket is modellezhetnek.

Az új eszközzel a kutatók gyorsabban elvégezhetik a mesterséges szívbillentyűk finomhangolását, lényegesen csökkentve ezzel a kardiológiai eszközök kialakításának költségeit.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés