Robotszívet fejlesztettek

Bionikus szívet fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A "robotszívvel" kardiológiai eszközöket - többek között mesterséges szívbillentyűket - tudnak majd tesztelni.

A "robotszív" az élő szív verését utánozza. Az úgynevezett biorobotikus hibrid szerkezet a MIT mérnökei szerint lehetővé teszi a mesterséges billentyűk és más kardiológiai eszközök - például szívritmusszabályzók és defibrillátorok - állatkísérletek nélküli tesztelését. A kutatócsoport úgy véli, a bionikus szívet emberi műszív kifejlesztéséhez is fel lehet majd használni a jövőben.

műszív, robotszív, szív, kardiológia, szívizom, szívbillentyűk
A robotszív segítségével akár emberi műszívet is fejleszthetnek. Fotó: iStock

Több szívbetegségre is megoldást jelenthet

A leggyakoribb szívbetegségekről és tüneteikről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A bionikus szívhez a kutatók kialakítottak egy robotikus izomszövetet is, amely a szív belső izomfalát modellezi, és beburkolták vele egy sertés szívének belsejét. A szöveteket az általuk tervezett szilikonos szövetragasztóval illesztették egymáshoz. A robotikus izomszövet képes volt a szív természetes izomrostjait utánozva összepréselni a szívbelsőt, hasonlóan ahhoz, ahogy a természetes szívizom pumpálja a vért.

A robotikus szívizmot egy buborékfóliához hasonlították, aminek buborékait kívülről felfújták, ezzel előidézve az összehúzódást. A kutatók irányítani tudták a bionikus szív működését, szabályozták az összehúzódások számát, a szív összehúzódási képességét és a szívverésenként pumpált vér mennyiségét, amivel kardiológiai betegségeket is modellezhetnek.

Az új eszközzel a kutatók gyorsabban elvégezhetik a mesterséges szívbillentyűk finomhangolását, lényegesen csökkentve ezzel a kardiológiai eszközök kialakításának költségeit.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra