Rendmániás? Az MRI megmondja!

MRI-vel sikerült megtalálni az eddig csak a betegek és környezetük beszámolójából azonosítható kényszeres viselkedés agyi központját.

Az új diagnosztikai módszer segítségével kiszűrhetők lesznek a veszélyeztetettek, és sokat segíthet a megfelelő gyógyszer megtalálásában is - számolt be róla a Science tudományos folyóirat.

Az emberek 2-3 százalékának életét keseríti valamilyen kényszeres viselkedés, tisztaság- vagy rendmánia, örökös kézmosás, bizonyos dolgok, például a csapok állandó ellenőrizgetése. Az érintettek tudják, hogy viselkedésük értelmetlen és fölösleges, mégsem tudnak vele felhagyni. A rendellenesség egyes családokban gyakoribb, ezért az orvosok genetikai eredetűnek vélik, ami - mint immár tudható - a homlok mögötti kéreg fejlődési rendellenességéhez vezet. Ez a terület fontos a döntéshozatalhoz, ám a kényszereseknél nem kellően aktív, így számukra nehezebb valamit újratanulni, azaz megváltozott helyzetben másik, ésszerű döntést hozni.

Samuel Chamberlain, a Cambridge-i Egyetem kutatója a kísérlethez felkért személyeknek - kényszeres betegeknek, egészséges családtagjaiknak és kontrollszemélyeknek - két egyszerű feladatot adott, melyben először meg kellett tanulniuk, hogy a kapott képeken szereplő embereknek ki a párja, majd ugyanez volt a feladat, de egy újabb párosítási kombinációban. A feladat elvégzéséhez egyfajta gondolkodásbeli rugalmasságra van szükség, félre kell tudni tenni a korábban tanult párosítást. A kutató a feladatmegoldás közben MRI segítségével figyelte a kísérleti személyek agyi területeinek oxigén-felhasználását. Így sikerült rátalálnia a betegeknél nem kellően aktív területre a homloklebenyben. A betegeknél és érdekes módon egészséges családtagjaiknál egyaránt inaktívnak mutatkozott a felfedezett agykérgi terület a feladat elvégzése során. Utóbbi eredmény teszi a módszert alkalmassá arra, hogy akár a veszélyeztetettek kiszűrésére is alkalmazzák.

Forrás:
Science (2008; 321: 421-422)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció