Reggel valóban jobban működik az agy

Reggel érdemesebb az értelmi képességekre irányuló teszteknek és kognitív vizsgálatoknak alávetni az idősebbeket, mert ilyenkor jobban működik az agyunk, mint délután - állítja egy új kutatás.

"Lényeges, hogy a nap melyik szakában végzünk el bizonyos vizsgálatokat, például olyan teszteket, melyek a kognitív képességeket mérik. Az idősebbek a reggeli órákban jobban tudnak koncentrálni és könnyebben zárják ki a zavaró tényezőket" - mondta John Anderson, a kutatás vezető szerzője.

Dr. Anderson és kollégái 16, 19 és 30 év közötti, és 16, 60 és 82 év közötti felnőttet vizsgáltak, akiket memóriateszt-sorozatnak vetettek alá 13 és 17 óra között. A résztvevőknek képek és szavak kombinációit kellett megjegyezniük. Zavaró tényezőként irreveláns képeket és szavakat is mutattak nekik. A feladat közben funkcionális MRI-vel vizsgálták a résztvevők agyát, így megállapíthatták, az agy mely részei voltak aktívak. Úgy találták, az idősebbek figyelmét könnyebb elterelni , különösen a késő délutáni órákban. Ilyenkor gyakrabban kalandoztak el a gondolataik is.

Azonban a kísérlet második szakaszában, mikor a tesztet reggel 8:30 és 10:30 között végezték el, az idősebbek teljesítménye szignifikánsan nőtt, jobban tudtak teljesíteni és legalább olyan eredményeik voltak, mint a fiatalabb korosztályba tartozóknak.

Reggel élénkebb az agyműködésünk

Dr. Lynn Hasher, a tanulmány másik szerzője szerint ezek az eredmények nemcsak a mindennapokban lehetnek fontosak, de az orvosi teszteknél és kutatásoknál is. Ha ugyanis nem veszik figyelembe, mikor végeznek el bizonyos teszteket, az hamis eredményt adhat az idősebb korosztály kognitív képességeiről. "Ha pedig egy idősebb személynek bonyolultabb mentális feladatot kell elvégeznie, szervezze úgy a napját, hogy ezt reggel csinálhassa meg" - tette hozzá dr. Anderson.

A kutatás eredményeiről a című szaklapban számoltak be.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)