Rákrezisztens egerek

A Kentucky Egyetem kutatói a rák legagresszívebb fajtáinak is ellenálló egereket hoztak létre.

A rendkívüli áttörés alapját egy Vivek Rangenkar nevéhez fűződő kutatás adta, aki felfedezte, hogy a prosztatában egy, a daganatok növekedését gátló gén található (Par-4 gén).

A Par-4 gén elpusztítja a rákos sejteket anélkül, hogy az egészségesek károsodnának. Eddig csupán néhány olyan molekuláról tudtunk, amelyek alkalmasak a rákos sejtek elpusztítására az egészséges sejtállomány károsítása nélkül. A Par-4 génnel született egerek teljesen rezisztensek mindenféle rákra, sőt néhány hónappal tovább is élnek, mint a kontrollcsoportban lévő állatok. Az egerek teljesen egészségesek és semmiféle mellékhatástól nem szenvednek.

"Eredetileg a prosztatában találtuk meg a Par-4-et, de a gén szinte minden sejtben megtalálható. A gén csak és kizárólag a rákos sejteket pusztítja, az egészségesekre semmilyen hatása nincs" - nyilatkozta Dr. Rangenkar. Egy későbbi kutatás során a gént egy egér petesejtjébe oltották, majd mesterséges megtermékenyítés után egy anyaegérbe ültették. "

A kölykök már anyjuknál sokkal magasabb Par-4 számmal születtek és ennek a génnek a termelődése is felgyorsult bennük.

Embereknél a Par-4 gént csontvelő-átültetés során lehet a páciens testébe juttatni. A Par-4 génnel való kezelés kiváló alternatívát jelentene a kemoterápiával és sugárkezeléssel szemben, amelyek bár hatásosak, de súlyosan károsítják az egészséges szöveteket.

"A rák esetében a kezelések majdnem olyan szörnyűek, mint maga a betegség, ezért olyan megoldás után kutattunk, amely hatásos, de nem teszi tönkre a szervezetet - magyarázza Dr. Rangnekar - Biztosak akartunk lenni abban, hogy az egészséges sejtek nem sérülnek, ezért gondosan előkészítettük a kísérletet, de úgy tűnik sikerrel jártunk, hiszen az egerek élnek és teljesen egészségesek."

"Persze rengeteg a dolgunk, mielőtt a módszert embereknél is alkalmazhatnánk. A rákbetegek rengeteg szenvedésen mennek keresztül, és ha képesek lennénk nemcsak meggyógyítani, de a szörnyű mellékhatásoktól is megkímélni őket, az igazán csodálatos lenne."

Forrás:
www.medipress.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció