Rákos őssejtek miatt gyógyíthatatlan a myeloma?

A Johns Hopkins Egyetem Kimmel Rákkutató Központjának munkatársai bizonyítékot találtak arra, hogy a myeloma multiplex rákos őssejtjei számos, a normál őssejtekhez hasonló tulajdonsággal rendelkeznek.

Ez megmagyarázza, miért ellenállóbbak a daganatellenes terápiával szemben.

A Cancer Research januári számában megjelent közlemény szerint eredményeik segítségével akár új kezelési lehetőségek kifejlesztésére is lehetőség nyílik. A myeloma multiplex a csontvelői sejteket és a csontokat megtámadó rák, melyet gyakran sikerül csaknem teljesen meggyógyítani, ám - a Johns Hopkins kutatói szerint - a rákos őssejtek jelenléte miatt mégis újra és újra kiújul. A kutatás egyik résztvevője, Dr. Richard J. Jones szerint a rákos őssejtek jelentős mértékben különböznek a többi rákos sejttől biológiai tulajdonságaikban és gyógyszerérzékenységben. Dr. Jones a központban a csontvelő-átültetés részleg igazgatója és professzora.

Vannak tudósok, akik szerint a rákos őssejtek jelenléte magyarázza, hogy miért olyan nehéz bizonyos típusú rákokat gyógyítani. A Hopkins kutatói már korábban azonosítottak egy őssejtet, mely az immunrendszer B-sejtjeiből származik, és a betegségre jellemző rosszindulatú daganatsejtek képződéséért felelős. Ez az őssejt csak kevesebb mint 1 százalékban van jelen a betegek csontvelőjében. A szakemberek ezúttal négy myeloma multiplexes beteg véréből vontak ki ilyen őssejteket, és egérbe ültetve vizsgálták hatásukat. Minden állat hátsó végtagja lebénult, és csontvelőjük a rák kialakulásának jeleit mutatta. Ugyanakkor a rákos betegekből egerekbe ültetett plazmasejtek nem okoztak ilyen következményt.

A kutatók néhány kemoterápiás szer hatását is vizsgálták a rákos őssejteken és plazmasejteken. Míg a plazmasejtek növekedését mind a négy gyógyszer (dexametazon, lenadilomid, bortezomib és 4-hidroxi-ciklofoszfamid) jelentős mértékben gátolta, az őssejtekre egyik sem hatott. Meglepetésükre a rákos őssejtek számos tulajdonsága a normál őssejtekéhez hasonlított. Ezek alapján megmagyarázható, hogyan tudják kivédeni a gyógyszerek pusztító hatását a rákos őssejtek.

"Az egészséges őssejtek ugyanis rendkívül ellenállók, hiszen feladatuk éppen az, hogy pótolják, vagy regenerálják a károsodott szöveteket betegségek, vagy sérülések után" - magyarázta Dr. William Matsui, a kutatás vezetője. Dr. Jones hozzátette: "A jelenlegi kemoterápia olyan, mint a fűnyírás, nem távolítja el a betegség gyökerét, csak átmenetileg oldja meg a problémát. Olyan módszerekre van szükség, melyek az őssejtekre hatnak, hogy a betegség forrását lehessen megszüntetni."

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: