Piros lével őrizhető meg a szellemi frissesség

A Wake Forest Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a napi rendszerességgel elfogyasztott céklalé felnőttek esetén növeli az agy véráramlását, így gátolja a demencia kialakulását.

A Nitric Oxide: Biology and Chemistry online számában megjelent vizsgálatban Daniel Kim-Shapiro és munkatársai a vérnyomást csökkentő hatású céklaital agyi keringésre való hatását vizsgálták. Az agyban vannak vérrel kevésbé átjárt területek, melyek kiemelten veszélyeztetettek a hanyatlási folyamatok kialakulásának szempontjából.

A cékla, a zeller, a káposzta, a spenót és a fejes saláta nagy mennyiségű nitrátot tartalmaz, az ételek nitráttartalmát pedig a szájban élő baktériumok nitritté alakítják. A kiinduló feltételezés szerint a nitritek tágítják a vérereket, hozzájárulva az oxigénben szegény szövetek jobb vérellátásához. A vizsgálatban azt vizsgálták, a bevitt nitráttartalom négy napig miként befolyásolja 14 hetvenéves egyén agyműködését. A résztvevők tízóraira nitrátban gazdag, illetve szegény ételt fogyasztottak - a nitrátért a céklalé volt felelős -, ezután egy órával MRI segítségével mérték az agy véráramlását. Vérből ellenőrizték a nitritszint emelkedését mind a vizsgálat előtt, mind utána. A teszt a céklaital hatására szignifikáns véráramlás-növekedést mutatott ki.

A kutatók szerint az eredmény mindenképp megfontolandó a szellemi képesség megőrzése céljából, épp ezért a jövőben egy céklaalapú üdítőital fejlesztését tűzték ki célul.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső