Öt gyakorlat a váll- és nyaktáji fájdalmak csökkentésére

Kis súlyzókkal végzett erősítő gyakorlatokkal csökkenthető a vállövi fájdalom és javítható a csuklyásizom működése. Ez az izom a tarkótól ered, és a nyakon át a hát felső részéig húzódik, és gyakran okoz panaszokat irodai dolgozóknak a túlerőltetés miatt.

Dán kutatók 42, számítógéppel dolgozó nővel végeztek kutatást, akik gyakori, régóta fennálló nyaki fájdalomról, valamint a trapézizom érzékenységéről és feszességéről számoltak be. A résztvevőket három csoportra osztották:

1. Specifikus erősítő gyakorlatokat végző csoport

Öt súlyzós gyakorlat tartozik ide, amelyeket hetente háromszor, egyre nagyobb súlyokkal végeztek a résztvevők: egykaros hajlítás, a kar oldalemelése, vállak emelése, d öntött törzsű oldalemelés és függőleges karhajlítás. Ezek a váll és a nyak izmait erősítik, többek között a csuklyásizmot is.

2. Általános kondicionáló gyakorlatokat végző csoport

A csoport tagjai egy szobakerékpáron edzettek heti háromszor 20 percet. Az már korábban is ismert volt, hogy bármilyen erőnléti edzés mérsékli a fájdalmat és számos betegség tüneteit, de a kutatók ezúttal arra voltak kíváncsiak, vajon javítja-e a ún. gyorserő kapacitást, azaz az izomnak azt a képességét, hogy gyorsan és viszonylag nagy erővel húzódjon össze.

3. Kontrollcsoport

Ezek a résztvevők ergonómiai, étrendi, egészség-megőrzési és stresszkezelési tanácsadásban részesültek heti egy órában, de nem végeztek testgyakorlást. A kutatók a 10 hetes vizsgálati periódus előtt és után is megvizsgálták a résztvevők gyorserő képességét a kar oldalemelésének megfigyelésével, valamint izombiopsziával mintákat vettek a szövettani változások követésére.

Az eredmények szerint a kerékpározás nem növelte szignifikánsan a gyorserő kapacitást, jelentős változást csak az erősítő gyakorlatokat végző csoportnál lehetett észlelni, ahol a résztvevők több mint felénél növekedett a gyorserő kapacitás és a II. típusú izomrostok száma, amelyek az erő kifejtésében játszanak szerepet.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: