Összefogtak a magyar kutatók a koronavírus ellen

Rövid idő alatt példaértékű tudományos összefogás jött létre Magyarországon a koronavírus-járvány leküzdése érdekében - mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora.

A kutatások jelenleg négy területen zajlanak: gyógyszertervezés, -fejlesztés, kísérleti hatóanyag-szintézis, a lehetséges hatóanyagok keresése, valamint ezek tesztelése. A kutatások célja a koronavírussal kapcsolatos információk összegyűjtése, a vírus fertőzési mechanizmusának megismerése és hatékony gyógymód kifejlesztése - közölte a Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetője.

Itt tartanak a kutatások

Koronavírus: mely gyógyszerek lehetnek hatásosak? A válaszért kattintson ide!

Jakab Ferenc és munkatársai több mint 310 hatóanyagot tesztelnek, ennek jelentős része újonnan szintetizált vegyület. Hangsúlyozta, hogy az új típusú koronavírus ellen már ismert hatóanyagokat is próbálnak bevetni, hiszen ezek már korábban engedélyezett szerek, így sokkal hamarabb alkalmazhatók. Példaként a maláriaellenes-szerként már régóta alkalmazott hidroxiklorokint említette, amelynek kétségtelenül vannak mellékhatásai. A laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek viszont jó eredményeket mutatnak, így e hatóanyag vizsgálatát nem lehet elvetni - mondta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus kutatás, koronavírus kutatók, koronavírus ellenszer, koronavírus gyógymód, koronavírus kezelése
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus kutatás, koronavírus kutatók, koronavírus ellenszer, koronavírus gyógymód, koronavírus kezelése

A professzor arról is beszélt, hogy sikerült szintetizálni Magyarországon az influenza és ebola ellen is alkalmazott favipiravirt, és elkezdődött a klinikai kipróbálás folyamatának előkészítése. Emellett elvégezték egy 32 betegből származó minta teljes analízisét, és megállapították, hogy a koronavírus genetikai állománya nagyon stabil. Kiderült az is, hogy március közepétől Magyarországon lokális gócok alakultak ki, több ponton indult el a fertőzés. Azt pedig a molekuláris vizsgálatok is megerősítik, hogy a hazai intézkedések megfelelőek voltak, sikerült megakadályozni afertőzésintenzív terjedését - mondta.

Zárt közösségekben terjed a legjobban

Magyarországon a koronavírus leginkább zárt közösségekben, az egészségügyi ellátórendszerben, illetve a szociális intézményekben terjed, és nem tud utat törni a társadalom széles rétegei felé - hangsúlyozta Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője. A járványgörbe egy erősen elfojtott járvány képét mutatja, amit a szociális távolságtartás idézett elő - emelte ki.

A továbblépés kapcsán négyszintű megelőzési stratégiát javasolt a szakember. Mint mondta, kicsit vissza kell térni egy szabadabb mozgáshoz" változtatni kell a stratégián, bővíteni kell teszteléseket, ezeket pedig hozzá kell kapcsolni a kontaktuskutatáshoz. A koronavírus elleni hatékony védekezéshez nagyon fontos továbbá a maszkhasználat is - véli.

Mi lesz az enyhítés után?

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai olyan, a koronavírus-járvány várható alakulását előrejelző komplex modellt készítettek, amely egyaránt figyelembe veszi az életkori és települési különbségeket - ismertette Röst Gergely matematikus. A modell segítségével megvizsgálták, milyen következményekkel járhat a korlátozások lazítása. A számítások azt mutatják, drasztikus különbséget jelent, hogy a jelenleg 1 körüli reprodukciós ráta - vagyis az, hogy egy fertőzött, hány embernek adja át a kórokozót - hosszú távon 1,2 vagy 1,3 körül alakulhat. Az előbbi még kezelhető, a magasabb arány viszont már az egészségügyi rendszer túlterheléséhez vezethet - hangsúlyozta az egyetemi docens.

Gerendai Károly szerint a nyáron még simán lehet Sziget Fesztivál - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció