Örökölhető fertőző betegség a herpesz?

Régóta tudjuk, hogy a szemünk színe, a lábak formája, de még mozgásunk, mimikánk kialakulásában is nagy szerepe van az öröklődésnek. Azt azonban, hogy genetikai anyagunkba beépült vírusokat is örökül adhatunk, eddig csak elképzelhetőnek tartottuk.

Nemrég először sikerült bizonyítani, hogy bizony vírusos fertőző betegségeket is örökül adhatunk utódainknak. Kiderült, az átörökíthető vírusok közé tartozik az egyik humán herpeszvírus, a HHV-6. A vírus, melyet 1986-ban fedeztek fel, a Roseola infantum nevű gyerekbetegség okozója, ami néhány napos lázzal és kiütések megjelenésével jár. Három éves koráig szinte minden gyerek átesik rajta. Akárcsak a citomegalovírus esetében, a gyermekek születésükkor is megfertőződhetnek a vírussal. Caroline Breese, a Rochester Medical Center munkatársa és kollegái megállapítása szerint az általuk vizsgált 254 közül 43 kisgyerekben már születésükkor hordozták a vírust, további 42 csecsemő pedig születése után fertőződött meg vele.

A veleszületetten fertőzött gyerekek közül 37 esetében a vírus nem csak a köldökzsinórvérben volt jelen, hanem testi sejtjeikben is megtalálhatóak voltak a HHV-6 génjei. A kutatók ezért azt feltételezik, hogy a vírus nem egyszerűen a méhlepényen keresztül jutott a fertőzött gyerekekbe, hanem az ivarsejtek genetikai anyagával együtt átíródva került a sejtmag genetikai anyagába. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az érintett gyerekek szülei közül legalább az egyik testi sejtjeiben ugyancsak megtalálták a HHV-6 génjeit.

A kutatók becslései szerint minden 116 csecsemő közül egy születik örökölt HHV-6 vírusgénekkel. A betegség lefolyása szempontjából ez nem tűnik döntőnek, mert minden olyan gyereknél, akinél megjelenik ez a fertőző betegség, az immunrendszer hasonlóképpen antitestek termelésével reagál, s a betegség enyhe lefolyású, jól gyógyul.

Forrás:
Pediatrics

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: