Ön is megállíthat egy világméretű járványt!

A gyermekkori elhízás előfordulása az elmúlt 40 évben négyszeresére növekedett, így a mostani gyermekek lehetnek az első generáció, amelynek várható élettartama rövidebb lehet, mint szüleiké - közölte egy amerikai elhízás-szakértő.

Azonban Dr. Edward Abramson, a Kaliforniai Állami Egyetem professzora szerint a szülők segíthetnek megállítani a válság tovaterjedését azzal, hogy segítenek gyermekeiknek helyesen táplálkozni és mozgásra biztatják őket. Az elmúlt évtized során tízszeresére növekedett a II-es típusú cukorbetegség előfordulása, továbbá gyakoribbá váltak az ebből eredő lelki problémák is. A túlsúlyos gyermekek több, mint 60 százalékánál áll fenn legalább egy kockázati tényező a szív-érrendszeri betegségek szempontjából, 20 százalékuknál pedig két vagy több rizikófaktor van jelen.

A rossz étkezési szokások a legtöbbször a probléma-evéssel vagy egy szigorú fogyókúra után kezdődnek, emellett a szülők gondolkodásmódja és viselkedése is befolyásolja a gyermekek étkezését, az anyák jobban hatnak a gyermekek étkezési szokásaira és testképére, mint az apák. A kisebbségi népcsoportokban a szülők kevésbé aggódnak a gyermekek testsúlyáért, emellett ha az anyák maguk is súlygondokkal küzdenek, hajlamosabbak jobban beleszólni a lányuk étkezésébe.

A csecsemők úgy születnek, hogy kedvelik a sós és édes ízeket, míg nem kedvelik a savanyút, a keserűt és az ismeretlen ízeket, így a gyermekeknél gyakran 10 vagy több alkalommal kell megkóstoltatni egy-egy új ételt, míg elfogadják azt, azonban nem szabad erőszakosnak lenni. Javíthatunk a helyzeten azzal, ha a gyermekek látják, hogy nekünk ízlik az étel, vagy ha együtt főzünk.

A testmozgás akkor is segíthet megelőzni az elhízást, ha valakinek öröklött hajlama van rá - korábbi kutatások azt mutatták, hogy az aktív szülők 4-7 éves korú gyermekei hatszor gyakrabban lettek maguk is aktívak. Az iskolai tornaórák csökkentik az elhízás kockázatát, míg a tévézés, videojátékozás és a számítógépezés növeli azt.

Az eddigi vizsgálatokból az derült ki, hogy a kisgyermekek szeretik a testüket, azonban ez a lányoknál nem marad így, a 9 évesek 30, a 10 évesek 55, míg a 11 évesek 65 százaléka gondolja úgy, hogy túl kövér. "A fiúk számára a serdülőkor kezdete nem ilyen rossz, ők sokkal elégedettebbek lesznek a testükkel, mint a serdülőkor előtt" - magyarázta Abramson.

A szülők sokat segíthetnek a gyermekek egészséges testképének kialakításában. Engedjük a kisgyermekeknek kiválasztani, mit szeretnének viselni. A serdülőkor előtt álló gyermekekkel beszélgessünk el a küszöbön álló változásokról és bátorítsuk őket arra, hogy barátkozzanak a megjelenésükkel kevésbé foglalkozó társaikkal.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső