Oltással ellenállóbbak lesznek a nyugdíjasok?

Régóta ismert, hogy az öregedéssel párhuzamosan immunrendszerünk is egyre kevésbé aktív. A Nature Medicine legutóbbi száma egy olyan trükköt mutat be, amellyel ez a jelenség talán kivédhető.

A Stanford Egyetem munkatársai a DUSP6 fehérje gátlásával kísérletezve arra a következtetésre jutottak, hogy a beavatkozás csökkentheti az idős korúak fertőzésekkel és daganatokkal szembeni fogékonyságát, illetve növelheti az immunválasz intenzitását, akár a védőoltások hatékonyságának növelése mellett. Ugyan a vizsgálat még csupán kezdeti fázisban van, a kutatók bizakodóak.

Dr. Jorg Goronzy professzor és munkatársai a módszert először egérkísérletekben tervezik tesztelni, és csak amennyiben teljes mértékben bebizonyosodik a biztonságosság, akkor jöhetnek a betegeken végzett klinikai vizsgálatok - erre azonban még éveket kell várni. A felmérések szerint míg a fiatal felnőttek 90 százaléka reagál az oltóanyagokra, addig 60 év felett ez az arány csupán 40-45 százalékos, sőt egyes oltásoknál akár 20 százalékos is lehet. A védőoltások időskori hatástalansága igen súlyos közegészségügyi problémát jelent: az influenzafertőzés okozta halálozások 90 százaléka a 65 feletti korosztályból kerül ki.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)