Nyíltan kell beszélni a szexről a gyerekekkel

Egy új tanulmány eredményei alapján jobb, ha nyíltan és folyamatosan beszélnek a szülők gyermekeikkel a szexualitásról, mintha egyetlen alkalommal megtartják a felvilágosítást, és többé szó sem esik a témáról.

A jól tájékozott fiatalok ugyanis kevésbé veszélyeztetettek a nem kívánt terhesség és a szexuális érintkezéssel terjedő betegségek szempontjából - jelent meg a Pediatrics-ban.

Steven Martino, a Pittsburghi RAND szervezet viselkedéskutató szakértője 312 kamaszkorút és szüleit kérte fel a vizsgálatban való részvételre. Mindenki kitöltött egy kérdőívet, mely 22 szexszel kapcsolatos témában - együttlét következményei, döntéshozatal a szexualitásban, hogyan kell nemet mondani, mennyire véd az óvszer a nemi betegségektől stb. - tartalmazott kérdéseket. A fiatalok szüleiktől elkülönítve töltötték ki a papírt, és megnyugtatták őket, hogy szüleik nem fogják megtudni a válaszaikat.

Ezután két csoportra osztották a szülőket. Az egyik csoport tagjai 8 héten át tanfolyamon vettek részt, melynek célja az volt, hogy fejlessze a szülő-gyermek kommunikációt. A többiek nem vettek részt semmilyen tanfolyamon, csak a kérdőívet töltötték ki. Egy hét, három hónap és kilenc hónap elteltével megismételték a kérdéseket. A kutatók azt elemezték, hogy mennyit sikerült a 22 témából megbeszélni, és milyen gyakran.

Kiderült, hogy minél több beszélgetésre került sor, a gyerekek annál közelebb érezték magukhoz szüleiket, és annál nyíltabban tudtak beszélni velük a szexről és más témákról. A szakemberek úgy vélik, hogy bár sok szülő kínosan érzi magát, ha a szexről kell beszélnie, nem szabad, hogy emiatt ez a nagyon fontos téma kiszoruljon a gyermekekkel való kommunikációból. A felvilágosítást időben el kell kezdeni, már kisgyermekkorban, a nemi szervek megnevezésével. Egy kistestvér érkezése remek alkalmat ad arra, hogy megbeszéljük, hogyan is jön világra az újszülött, később pedig könyvek, illetve filmek segítségével is el lehet indítani egy-egy beszélgetést. Lényeges, hogy a szexualitás olyan téma legyen, amellyel kapcsolatban a fiatalok bármikor fordulhatnak szüleikhez kérdésekkel. Egy felmérés szerint ugyanis a serdülőkorúak legszívesebben a szüleiktől kérnek információt a kérdésben.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció