Nem mindegy, milyen színű orvosságot szedünk

A Bombay Egyetem kutatói közzétettek egy tanulmányt, melyből kiderül, hogy a betegek jobban kedvelik a piros és rózsaszín pirulákat az egyéb színűeknél. A színe mellett az orvosság formája, íze, és az elnevezése is befolyásolhatja a hatását.

R.K. Srivastava és munkatársai hatszáz ember részvételével készítettek felmérést a recept nélkül kapható gyógyszerekről, melyből kiderült, hogy háromnegyedük a tabletta színe és formája alapján jegyzi meg, hogy melyik orvosság mire való.

A tanulmány készítői azt is kimutatták, hogy az emberek tizennégy százaléka a rózsaszín gyógyszert édesebbnek gondolja a pirosnál, míg a sárgát sósnak érezték, függetlenül a tényleges összetevőitől. Tizenegy százalék szerint a fehér és kék tabletták keserűek, tíz százalék pedig a narancssárgákat savanyúnak tartja.

"Valahányszor a betegek alkalmaznak egy gyógyszert, valamilyen érzékelési tapasztalatot szereznek, attól függően, hogy a tablettát lenyelni kell-e vagy elrágni, esetleg folyékony formában kell fogyasztani az orvosságot, netán valamilyen kenőcsöt, balzsamot kell felkenni magukra. Már az alkalmazás során tapasztalt érzések befolyásolhatják őket abban, hogy milyen hatékonynak vélik a gyógymódot" - állapította meg a kutatócsoport.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció