+8° - +19°
Kettős front

Milyen emberek voltak a honfoglalók?

A honfoglaló magyarokról a korábbi leírások alapján úgy tudtuk, hogy apró termetű, zömök, külsejüket tekintve ázsiai jellegzetességeket hordozó emberek lehettek. A legfrissebb vizsgálatok kiderítették, hogy nem sokban tértek el az itt lakó egyéb népcsoportoktól, amelyekkel ráadásul gyorsan keveredni kezdtek.

A Magyar Tudományos Akadémia régészeti intézetében létrehozott genetikai kutatólaboratóriumban a kőkortól egészen a késő bronzkorig terjedően vizsgálják a Kárpát-medencében fellelt emberi maradványokat - mondta az InfoRádióban Mende Balázs, a kutatás vezetője. A genetikai laboratórium feladata a Kárpát-medencében a konkrét régészeti kultúrákkal összefüggő emberi maradványok DNS-állományának elemzése, és annak kimutatása, hogy kivel, honnan jöhettek, illetve milyen hatással lehettek más népekre.

hagyományőrző
Hagyományőrző lovas teljes harci díszben. A honfoglalók közül kevesen viseltek ázsiai vonásokat

A másik nagy kutatási terület a népvándorlás kori időszak, ezen belül kiemelten a honfoglalók genetikai állományának kutatása, amely a Kárpát-medencei honfoglalás kori sírokban talált csontmaradványok genetikai, archeogenetikai elemzését jelenti. Megpróbálnak csoportokat összerakni, majd az archeogenetikai eredményeket összevetik a történelmi adatokkal.

Antropológiai szempontból meglehetősen sokfélék voltak a honfoglaló magyarok. A közvélemény általában úgy gondolja, hogy keleti jellegzetességeket hordozó népesség érkezett a honfoglaláskor, ám meglehetősen kicsiny - 10-15 százalék körül van - az ázsiai, úgynevezett europo-mongolid karakterű jellegegyütteseket mutató csontmaradványok aránya, és ezek is nagyon elszórtan helyezkednek el a Kárpát-medencében, igaz, koncentrálódnak bizonyos területeken - elsősorban a Duna-Tisza közén és a Felső-Tisza vidékén.

Pusztákról idevándorolt nomád őseink már csak vándor életmódjuknál fogva sem ismerhették az ülőkés árnyékszék intézményét. Az ősmagyar harcos, ha némi kényelmet akart szerezni magának e téren, dárdáját a földbe ütötte, és abba kapaszkodott meg. Később a ház mögött két karót vertek a földbe, és ezt már felülmúlhatatlan kényelmi eszköznek tekintették. Részletek!

Nincs olyan adat, amely azt mutatná, hogy a testmagasság tekintetében valamilyen módon akár a korabeli népektől, akár az előtte itt élő avaroktól jellegzetesen eltérően alacsonyabbak lettek volna a honfoglalók. A testmagasságot átlagolni lehet a Kárpát-medence teljes népességére, de ez az adat semmiképpen sem kicsiny termetű embereket jelez. De ilyen sommás kijelentést azért nem lehet tenni, mert ennél sokkal szórtabbak az adatok - mondta Mende Balázs.

Forrás: InfoRádió

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok lesz felettünk a felhő, csak kevés helyen bukkanhat elő a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag