Miért nem lehet abbahagyni a gyorsételeket?

Sokáig tartotta magát az elképzelés, hogy az egészségtelen gyorséttermi fogásokról az akaraterő hiánya miatt nem vagyunk képesek leszokni. A tudósok most egy ennél sokkal furcsább magyarázattal álltak elő.

A tudósok úgy vélik, hogy a gyorsételekről kettős tapasztalatunk van. Egyrészt megtanultuk, hogy egészségtelenek, másrészt viszont ízletesnek és praktikusnak találtuk őket. Ez pedig alkalmasint működésbe lépteti a tudatalattinkban a „vonzó, mert veszélyes” algoritmust. Ez ugyanaz, mint azokban az esetekben, amikor valamit annyira veszélyesnek gondolunk, hogy nem vagyunk képesek figyelmen kívül hagyni. Tulajdonképpen ez a tiltott gyümölcs szindróma.

Az Olaszországban működő International School for Advanced Studies kutatói azt vizsgálták, hogy az emberek miként viszonyulnak a különböző élelmiszerekhez tudatos és tudattalan szinten.

A gyorsételek azért olyan vonzóak, mert tilosak

Ha egyetlen gyorséttermi reggeli szendvicset megeszünk, a testünk már jóval ebéd előtt megérzi a hátrányait - ez a gyorskaja hatása! Kattintson! A vizsgálat során azt kérték az 57 (normál súlyú) résztvevőtől, hogy húzzon vonalat egy tableten két pont között, amilyen gyorsan csak tud. Miközben ezt tették, megjelent a képernyőn az első pontnál valamilyen élelmiszer, például egy banán, vagy egy pizza , valamint egy konyhai eszköz, például egy kenyérpirító kontroll célzattal.

A résztvevők ezután számos kérdés alapján értékelték a látott élelmiszereket. Például, hogy mennyire tetszettek, és mennyire találták egészségesnek őket.

A tanulmány szerint az élelmiszer és az élelmiszerrel kapcsolatos ingerek erősen megragadják a figyelmet. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy minél egészségtelenebbnek látták az emberek az adott élelmiszert, annál negatívabban éreztek iránta, de annál erősebb volt a késztetésük, hogy megegyék.

Francesco Foroni, a kutatás vezetője szerint ez azért van, mert úgy vagyunk „bedrótozva”, hogy figyelnünk kell a veszélyes dolgokra. Tehát az emberi természet miatt nem tudunk ellenállni azoknak a dolgoknak, amelyeket a leginkább kerülnünk kellene. Egyszerűen imádjuk a tiltott gyümölcsöt.

Forrás: news.com.au

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain és az északkeleti megyékben sok napsütés valószínű, arrafelé várható legkisebb számban, valamint eséllyel csapadék. Másutt erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen lehet zápor, főként felhőszakadással kísért zivatar is. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.