Miért nehéz a másik szemébe nézni?

A szemkontaktus fenntartása fontos a beszélgetések során, sokaknak viszont valamiért nehézséget okoz hosszan a másik szemébe nézni. Mit lehet tenni ilyenkor?

A gyerekeket már kicsi koruktól arra tanítják, hogy nézzenek a szemébe annak, akivel éppen beszélnek, mert így illik. Ettől függetlenül még a felnőttek körében is vannak olyanok, akik nem tudják tartani a szemkontaktust. Nekik jelenthet nagy segítséget a "szemkontaktus-illúzió" nevű jelenség.

Azokat az emberek, akik gyakran néznek a beszélgetőpartnerük szemébe, sokszor hozzáértőbbnek, megbízhatóbbnak és intelligensebbnek ítélik meg, mint azokat, akik folyamatosan elkapják a tekintetüket. Ha jó benyomást akarunk tenni valakire, forduljunk felé a teljes testünkkel, és nézzünk többször röviden, de egyenesen a szemébe. Van, akinek ez teljesen természetes és egyszerű, de egyeseknek szorongást okozhat, valamint zavaró vagy érzelmileg megterhelő lehet.

Olyan, mintha a szemébe néznénk

A "szemkontaktus-illúzió" nevű jelenség lényege, hogy az emberek nem tudják pontosan mondani, hogy konkrétan a szemükbe nézünk-e. Ennek az illúziónak köszönhetően gyakorlatilag azt a benyomást kelthetjük, hogy felvesszük a szemkontaktust, miközben valójában csak a beszélgetőpartner arcának irányába nézünk.

szemkontaktus, beszélgetés, szimpátia, ismerkedés, randi, félrenézés,
A szemkontaktus tartásával szimpatikusabbnak tűnhetünk. Fotó: 123rf

Optikai illúzió

A jelenség demonstrálásához az Edith Cowan Egyetem kutatói 4 perces ismerkedős csevegésre invitálták az egyetem 46 tanulóját. A beszélgetés során a kutatók vezetőjével, Oliver Guidettivel kellett csevegnie az alanyoknak, és mindannyian olyan szemüveget viseltek, amely nyomon követte a szemmozgásukat.

A tanulók egyik felénél Guidetti gyakran létesített szemkontaktust , a többieknél viszont körülbelül 25 százalékkal szándékosan csökkentette a szemkontaktus mennyiségét. Ilyenkor inkább a beszélgetőtársai szája és arca irányába nézett, nem a szemükbe. Mindkét csoportból a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy Guidetti gyakran nézett a szemükbe, és mindannyian kellemesnek is találták a beszélgetést.

Ha tehát nehezünkre esik közvetlenül a másik szemébe nézni csevegés közben, elég lehet a beszélgetőtárs arcának irányába, illetve a szája környékére nézni - így nem kell attól tartanunk, hogy udvariatlannak, figyelmetlennek vagy kevésbé szimpatikusnak ítélnek meg minket a folyamatos félrenézések miatt.

Forrás: menshealth.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra