Miért nehéz a másik szemébe nézni?

A szemkontaktus fenntartása fontos a beszélgetések során, sokaknak viszont valamiért nehézséget okoz hosszan a másik szemébe nézni. Mit lehet tenni ilyenkor?

A gyerekeket már kicsi koruktól arra tanítják, hogy nézzenek a szemébe annak, akivel éppen beszélnek, mert így illik. Ettől függetlenül még a felnőttek körében is vannak olyanok, akik nem tudják tartani a szemkontaktust. Nekik jelenthet nagy segítséget a "szemkontaktus-illúzió" nevű jelenség.

Azokat az emberek, akik gyakran néznek a beszélgetőpartnerük szemébe, sokszor hozzáértőbbnek, megbízhatóbbnak és intelligensebbnek ítélik meg, mint azokat, akik folyamatosan elkapják a tekintetüket. Ha jó benyomást akarunk tenni valakire, forduljunk felé a teljes testünkkel, és nézzünk többször röviden, de egyenesen a szemébe. Van, akinek ez teljesen természetes és egyszerű, de egyeseknek szorongást okozhat, valamint zavaró vagy érzelmileg megterhelő lehet.

Olyan, mintha a szemébe néznénk

A "szemkontaktus-illúzió" nevű jelenség lényege, hogy az emberek nem tudják pontosan mondani, hogy konkrétan a szemükbe nézünk-e. Ennek az illúziónak köszönhetően gyakorlatilag azt a benyomást kelthetjük, hogy felvesszük a szemkontaktust, miközben valójában csak a beszélgetőpartner arcának irányába nézünk.

szemkontaktus, beszélgetés, szimpátia, ismerkedés, randi, félrenézés,
A szemkontaktus tartásával szimpatikusabbnak tűnhetünk. Fotó: 123rf

Optikai illúzió

A jelenség demonstrálásához az Edith Cowan Egyetem kutatói 4 perces ismerkedős csevegésre invitálták az egyetem 46 tanulóját. A beszélgetés során a kutatók vezetőjével, Oliver Guidettivel kellett csevegnie az alanyoknak, és mindannyian olyan szemüveget viseltek, amely nyomon követte a szemmozgásukat.

A tanulók egyik felénél Guidetti gyakran létesített szemkontaktust , a többieknél viszont körülbelül 25 százalékkal szándékosan csökkentette a szemkontaktus mennyiségét. Ilyenkor inkább a beszélgetőtársai szája és arca irányába nézett, nem a szemükbe. Mindkét csoportból a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy Guidetti gyakran nézett a szemükbe, és mindannyian kellemesnek is találták a beszélgetést.

Ha tehát nehezünkre esik közvetlenül a másik szemébe nézni csevegés közben, elég lehet a beszélgetőtárs arcának irányába, illetve a szája környékére nézni - így nem kell attól tartanunk, hogy udvariatlannak, figyelmetlennek vagy kevésbé szimpatikusnak ítélnek meg minket a folyamatos félrenézések miatt.

Forrás: menshealth.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: