Miért köpködnek a futballisták?

A cserejátékos alig lépett a pályára, máris a fűre köp. A rituálé már-már a gólörömre hasonlít. De miért van erre szükség?

A köpködés, akárcsak a többi testnedvtől való megszabadulás, nem a nyilvánosság előtt zajlik az európai kultúrkörben. Rossz érzetet kelt embertársaiban, ha nagyközönség előtt köpdös valaki. Ennek megvannak a biológiai okai is: a nyálban vírusok, baktériumok, tehát kórokozó mikroorganizmusok találhatók.

A futballisták ennek ellenére hétről hétre megszegik a társadalmi konvenciókat, és nyugodtan köpnek a pályára lépve, szabadrúgás előtt vagy egy nagyobb sprint után. De miért történik mindez - ennek nézett utánaa német Spiegel Online.

Bár vannak esetek, amikor a köpködés valamilyen agressziót takar, de ez nem csak a futballistáknál fordul elő, így az alábbiakban arról az orvosi, fiziológiai háttérről lesz szó, ami különösen a labdarúgóknál releváns.

Ha orvosi szempontból közelítünk a témához, nincs könnyű dolgunk, mert nincsenek tudományos tanulmányok a futballisták köpési szokásairól. Thomas Deitmer, a dortmundi HNO Klinika főorvosa ugyanakkor megosztotta a gondolatait a német lap újságírójával.

Amikor a futballisták egymást heccelve küzdenek a pályán, idegrendszerük állandóan alkalmazkodik a kihívásokhoz: támadás vagy védekezés, megkönnyebbülés vagy menekülés - ezek mind-mind energiaigényes átalakulások a neurológiai szisztémáinkban. Ilyenkor a vérnyomás nő, az emésztés leáll, a vizeletkiválasztással sem foglalkozik a szervezet.

Tényleg kell köpködniük a focistáknak? (Fotó: Spiegel)

adrenalin és az ember kész a nagyobb teljesítmény leadására, gátlódik a nyáltermelés - magyarázza Deitmer.

Ám a futballistáknál van egy másik tényező is - a köpetük, annak konzisztenciája, állaga is más. Amikor a pályán rohangálnak, akkor nem elég, hogy az orrukon át veszik a levegőt. Ilyenkor a szájon át légzésre kell átkapcsolniuk. Így a levegő kiszárítja a szájukban lévő nyálkahártyát, s a nyálmaradék slejmmé alakul át. Nyáluk viszkózus, száraz lesz, a nyelvhez ragad, nyilván ekkor az ember inkább megpróbál megszabadulni tőle. A sportolóknak tehát megvan az "orvosi igazolásuk" arra, hogy miért köpködnek.

De miért köpnek a cserejátékosok, akik éppen csak a pályára lépnek? Ennek élettani oka aligha van, viszont pszichológiai annál inkább. És miért nem köpködnek annyit a nők? Ezekre a kérdésekre csak a pszichológusok tudnak válaszolni.

Jürgen Walter sportpszichológus szerint ugyan ez nem mindig tudatosul bennük, de a futballisták - nem csak úgy - köpködnek: egy kicsit arról is szó van, hogy megjelölik a területüket, akárcsak az állatok némelyike teszi. Másrészt a frusztráció csökkentéséről is szó van. Ha megfigyeljük őket, akkor általában olyankor köpnek, amikor valami nem sikerült, tehát ritkán teszik ezt örömükben - magyarázta Walter. Vagyis: "Minden, ami segít a negatív gondolatok elterelésében - az jó".

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)