Miért bírják egyesek jobban az italt? Meglepő megoldás!

Egy teljes génhálózat sikerült feltérképeznie amerikai kutatóknak ittas muslincák tanulmányozásával.

Az Észak-Carolinai Állami Egyetem és a Bostoni Egyetem munkatársai ittas muslicák tanulmányozásával olyan gének hálózatát fedezték fel, amelyek az alkoholfogyasztással kapcsolatos viselkedést szabályozzák - ezek a gének pedig az emberi génállományban is megtalálhatók.

A kutatók, a Genetics szakmai folyóirat 2009. októberi számában nyilvánosságra hozott felfedezése arra is magyarázattal szolgál, miért ellenállóbbak egyesek az alkohol hatásaival szemben, vagyis, miért tudnak többet inni, anélkül, hogy részegség állapotába kerülnének. De nem csupán ennek a folyamatnak a feltárásában játszanak szerepet az eredmények, de a gének hálózatának megismerésével lehetőség nyílik, hogy a jelenlegieknél sokkal hatékonyabb gyógyszereket fejlesszenek ki az alkoholizmus kezelésére.

A kutatók először azt mérték meg, mennyi idő alatt vesztik el testük fölött a kontrollt alkohol hatására a muslicák. Mindeközben pedig rögzítették a rovarok génállományában a génkifejeződések változásait. Az eredményekkel a kezükben az amerikai tudósok statisztikai módszerekkel azonosították azokat a géneket, amelyeknek köze volt az alkohollal összefüggő alkalmazkodóképesség szabályzásához. Később, a rovarokban azonosított génekkel párhuzamba állították az emberi génállományban megtalálható hasonló géneket és vizsgálataik során arra a következtetésre jutottak, hogy a gének emberi megfelelői is ugyanígy vesznek részt a folyamatban. Ennek köszönhetően az alkoholizmus kezelésében hatalmas előrelépést jelenthet a megfelelő géneket befolyásoló készítmények kifejlesztése.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés