Michelangelo többet tudott az orvosoknál

Michelangelo megelőzte az orvostudományt a vérkeringéssel kapcsolatos ismeretei terén - egy amerikai orvosi tanulmány szerint legalábbis ezt igazolja a művész mesterműve, a Dávid.

A nyaki verőerek a hétköznapi életben általában nem láthatók, így a szobrokon sem szokták megjeleníteni őket. A reneszánsz művész azonban tökéletesen ábrázolta munkáiban, köztük a Dávid megalkotásakor. "A véna tisztán kirajzolódik Dávid kulcscsontja fölött" - írta tanulmányában Daniel Gelfman, az indianapolisi Marian Egyetem kutatója. Az amerikai tudós tavaly nyáron látta a szobrot Firenzében, és azonnal feltűnt neki ez a részlet.

Dávid, Michelangelo, orvostudomány, nyaki verőér, izgalmi állapot,
Dávid, Michelangelo, orvostudomány, nyaki verőér, izgalmi állapot,

Többet tudott az orvosoknál

A nyaki verőér akkor emelkedik ki, ha megnő a vérnyomás vagy valamilyen diszfunkció áll fenn, de Dávid fiatal, tehát nála az erős izgalmi állapot okozza ezt. A szobor alkotásakor azonban William Harvey még nem írta le a keringési rendszer igazi működését, erre csak az 1600-as években került sor. A márványból készült Dávid-szobor viszont 1501 és 1504 között született, tehát Michelangelo tudása több mint 100 évvel megelőzte a tudományt.

A gyenge vérkeringés jeleiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A bibliai hőst ábrázoló szobor egyébként 5,17 méter magas, és napjainkban a firenzei művészet egyik legmegbecsültebb műve. A szobrot eredetileg a firenzei katedrálishoz rendelték Michelangelótól - más próféták szobraival együtt -, de végül a Palazzo Vecchio előtt állították ki a Piazza della Signorián 1504. szeptember 8-án.

A szobrot 1873-ban vitték be a firenzei Galleria Dell'Accademia épületébe, és később Dávid másolatát helyezték el a téren.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció