Mérhető a biológiai óra

A fertilitás laboratóriumi tesztelésében piacvezető amerikai cég, a Repromedix új módszert fejlesztett ki a nők termékenységének vizsgálatára.

A cég a Plan Ahead nevű egyszerű vérteszt segítségével állapítja meg, hogy mennyi petesejt áll még rendelkezésre, azaz, hogy hol tart éppen a biológiai óra.

A módszer különböző petefészek és más hormonok mérésén alapul, és számos faktor együttes analízise után állapítja meg a meglévő petesejtek mennyiségét. "A 25-44 év közötti nők többsége úgy gondolja, hogy legalább 35 éves koráig termékeny marad, és csak akkor kezdődik el a reprodukciós képesség elvesztése. Ez azonban nem így van, sajnos a termékenység korábban is megszűnhet. A Plan Ahead segítségével azonnal megítélhető, hogy egy nő képes-e még terheb eseni. Eddig ugyanezt az eredményt csak előzetes hormonkezelés majd minimálisan invazív beavatkozás után lehetett megszerezni" - magyarázta Dr. Benjamin Leader, a fejlesztés egyik vezetője.

Dr. Michael M. Alper, a Harvard Egyetem orvostudományi karának mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó professzora örömmel üdvözölte az új találmányt a fertilitás vizsgálatok piacán. A szakember szerint már régóta igény volt egy ilyen mérőmódszerre. "Egyre több nő tolja ki a gyermekvállalást a harmincas évek közepe-végére (esetenként a negyvenes évekre), ezért égető szükség van arra, hogy pontosan meg tudjuk határozni a termékenységet. Sajnos sok nőt látunk, aki már kicsúszott az időből. Már régóta vártunk egy hasonló teszt megjelenésére és nagyon örülünk neki, hogy mi lehettünk az elsők, akik a gyakorlatban is kipróbálhatták azt" - mondta a szakember.

A cég vezetői rendkívül büszkék új termékükre, és arra, hogy az USA legtiszteletreméltóbb termékenység szakértői tesztelték. Remélik, hogy termékük hamarosan rutin vizsgálóeljárássá válhat a női termékenység kivizsgálásában. Egy teszt ára körülbelül 350 dollár (kb. 60 ezer forint) lesz.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: